Home / SVET / Desaťtisíce ľudí sa v New Yorku zúčastnili protestu proti fosílnym palivám, žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze

Desaťtisíce ľudí sa v New Yorku zúčastnili protestu proti fosílnym palivám, žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze

18.9.2023 (SITA.sk) – Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na protestnom pochode New Yorku proti fosílnym palivám. Účastníci vyzývali amerického prezidenta Joea Bidena, aby prestal schvaľovať nové ropné a plynové projekty, postupne ukončil tie súčasné a vyhlásil stav klimatickej núdze s väčšími výkonnými právomocami.

Podľa organizátorov na pochod prišlo odhadom 75-tisíc ľudí. Medzi nimi bola i demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez či herci a herečky ako Susan Sarandon, Ethan Hawke, Edward Norton, Kyra Sedgwick a Kevin Bacon.

Pochod otvoril takzvaný Climate Week, na ktorom sa v New Yorku stretnú svetoví lídri v oblasti obchodu, politiky a umenia, aby sa opäť pokúsili obmedziť klimatickú zmenu. V stredu sa tiež uskutoční nový klimatický samit Organizácie Spojených národov, na ktorom budú môcť rečniť len predstavitelia krajín, ktoré prinášajú nové konkrétne kroky pre boj proti klimatickej zmene.

Viac k témam: Americký prezident, Klimatická zmena, Protest
Zdroj: SITA.sk – Desaťtisíce ľudí sa v New Yorku zúčastnili protestu proti fosílnym palivám, žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *