Home / SVET / Putin privítal Kim Čong-una, ktorý ponúkol Rusku plnú podporu „vo svätom boji“ (video+foto)

Putin privítal Kim Čong-una, ktorý ponúkol Rusku plnú podporu „vo svätom boji“ (video+foto)

13.9.2023 (SITA.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v kozmodróme na ruskom Ďalekom východe.

Záujmy lídrov sa zbližujú

Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že jeho krajina ponúka Rusku vo „svätom boji” na obranu jeho bezpečnostných záujmov „plnú a bezpodmienečnú podporu“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zjavne tým narážal na vojnu na Ukrajine, pričom tiež uviedol, že Pchjongjang bude vždy stáť po boku Moskvy na „antiimperialistickom“ fronte. Vzťahy Severnej Kórey s Ruskom označil Kim prostredníctvom prekladateľa za „prvoradé“.

Putin zase vo svojom úvodnom príhovore privítal Kima v Rusku a povedal, že ho rád vidí. Medzi bodmi programu ich rokovaní uviedol hospodársku spoluprácu, humanitárne otázky a „situáciu v regióne“.

Toto stretnutie podčiarkuje, ako sa záujmy oboch lídrov zbližujú v súvislosti s ich samostatnými a čoraz intenzívnejšími konfrontáciami so Spojenými štátmi.

Návšteva počas zaneprázdnenosti

Rozhovory medzi ruským prezidentom a severokórejským vodcom sa začali v stredu v kozmodróme Vostočnyj, informovala ruská štátna tlačová agentúra Tass. Putin a Kim si predtým prezreli rôzne zariadenia kozmodrómu vrátane dvoch odpaľovacích rámp.

Po príchode Kima limuzínou, ktorú priviezol jeho obrnený vlak z Pchjongjangu, mu Putin podal ruku a povedal, že ho „veľmi rád vidí“. Ruské štátne médiá citovali Kima, ktorý sa Putinovi poďakoval za pozvanie na návštevu Ruska, „napriek tomu, že je zaneprázdnený“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Stretnutie Putina a Kim Čong-una v Rusku (fotografie)

Obavy o severokórejské zbrane

Severná Kórea niekoľko hodín predtým odpálila smerom k moru dve balistické rakety.

Stretnutie Kima s Putinom vyvoláva obavy z možnej dohody o severokórejských zbraniach pre ruskú vojnu na Ukrajine. Severná Kórea môže mať desiatky miliónov delostreleckých granátov a rakiet založených na sovietskych návrhoch, ktoré by mohli poskytnúť obrovskú podporu ruskej armáde na Ukrajine, tvrdia analytici.

Pchjongjang by výmenou za zbrane zase mohol žiadať veľmi potrebnú energetickú a potravinovú pomoc a technológie pre pokročilé zbrane, ponorky a vojenské satelity.

Viac k témam: Balistické rakety, rusko-severokórejské vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Severokórejský vodca
Zdroj: SITA.sk – Putin privítal Kim Čong-una, ktorý ponúkol Rusku plnú podporu „vo svätom boji“ (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Londýne vyčíňal muž s mečom, zabil 13-ročného chlapca a štyroch ľudí

Na mieste zatkli 36-ročného muža.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *