Home / SVET / Ukrajinské špeciálne sily dostali pod kontrolu štyri ťažobné plošiny v Čiernom mori

Ukrajinské špeciálne sily dostali pod kontrolu štyri ťažobné plošiny v Čiernom mori

11.9.2023 (SITA.sk) – Ukrajina získala kontrolu nad štyrmi ťažobnými plošinami pri okupovanom polostrove Krym.

Ukrajinská vojenská rozviedka uviedla, že takzvané Bojkove veže na ťažbu ropy a plynu, ktoré Rusko okupovalo od roku 2015, získali späť pri mimoriadnej operácii zahŕňajúcej aj boj s ruskou stíhačkou. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rusko od začiatku plnohodnotnej invázie Ukrajiny plošiny používalo na vojenské účely, konkrétne ako pristávacie plochy pre vrtuľníky a pre nasadenie radarov.

Ukrajinská rozviedka informovala, že počas operácie sa špeciálnym silám podarilo získať „cenné trofeje“ – zásobu munície pre helikoptéry i radarový systém Neva, ktorý dokáže sledovať pohyb lodí v Čiernom mori.

V jednej fáze operácie sa špeciálne sily v člnoch dostali do stretu s ruskou stíhačkou S-30, informovala rozviedka. Lietadlo podľa nej zasiahli a bolo nútené sa stiahnuť.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinské špeciálne sily dostali pod kontrolu štyri ťažobné plošiny v Čiernom mori © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie do roku 2030, podľa Kataríny Mathernovej je to reálny cieľ

Pri vstupe nejakej krajiny do EÚ nejde len o technický proces rokovaní, ale tiež o samotnú ratifikáciu všetkými členskými štátmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *