Home / SLOVENSKO / ŠIMEČKA: Dávajme pozor, kto šíri klamstvá a obviňuje obete, kto ospravedlňuje agresora a obdivuje autoritárskeho lídra

ŠIMEČKA: Dávajme pozor, kto šíri klamstvá a obviňuje obete, kto ospravedlňuje agresora a obdivuje autoritárskeho lídra

9.9.2023 (SITA.sk) – Progresívne Slovensko si v sobotu pripomenulo Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Predseda hnutia Michal Šimečka pri tejto príležitosti vyzýva ľudí, aby si všímali, kto dnes vzýva agresora a diktátorský režim, burcuje ľudí na námestiach a šíri nenávisť.

„Všímajme si burcovanie davov na námestiach”

„Všímajme si burcovanie davov na námestiach vyhláseniami plnými nenávisti a strachu. Dávajme pozor, kto šíri klamstvá a obviňuje obete, kto ospravedlňuje agresora a obdivuje autoritárskeho lídra. Toto dnes otvorene ponúka Robert Fico a extrémisti – vzývanie diktátorského režimu v snahe presvedčiť ľudí, že cesta neslobody a útlaku iných je cesta pre Slovensko,” skonštatoval Šimečka.

Podčiarkol, že podpora Ruskej federácie – krajiny, ktorá nás otvorene označuje za nepriateľa, nám neprinesie nič dobré a neznamená ani bezpečnosť, ani lepší život. Práve naopak. „Znamená medzinárodnú izoláciu a neschopnosť presadiť svoje záujmy v zahraničí,“ zdôraznil Šimečka.

Najkrutejší protižidovský zákon

Pred 82 rokmi, 9. septembra 1941, začal vo vojnovej Slovenskej republike platiť tzv. Židovský kódex. Nariadenie vtedajšieho ľudáckeho režimu bolo jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe.

Židovský kódex zbavil slovenských Židov nielen základných ľudských, občianskych a hospodárskych práv, ale tiež ich dôstojnosti. O niekoľko mesiacov neskôr, v marci 1942, sa začali deportácie ľudí do koncentračných táborov, kde zahynulo približne 70-tisíc Židov z územia vtedajšieho Slovenského štátu.

„Akokoľvek sa niektorí politici snažia históriu prekrútiť, bol to prezident Jozef Tiso a vtedajšia vláda, kto fašizmus v Slovenskom štáte zaviedol a podporoval,“ dodal Šimečka a prízvukoval, že je našou povinnosťou dbať na to, aby sa niečo tak desivé, ako bol holokaust, už nikdy neopakovalo.

Viac k témam: Fašizmus, Holokaust, Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, Rasizmus
Zdroj: SITA.sk – ŠIMEČKA: Dávajme pozor, kto šíri klamstvá a obviňuje obete, kto ospravedlňuje agresora a obdivuje autoritárskeho lídra © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *