Home / SLOVENSKO / USA sú podľa Sklenára kľúčovým partnerom Slovenska, dôkazom sú aj stíhačky F-16 a vrtuľníky UH-60 (foto)

USA sú podľa Sklenára kľúčovým partnerom Slovenska, dôkazom sú aj stíhačky F-16 a vrtuľníky UH-60 (foto)

8.9.2023 (SITA.sk) – USA sú v oblasti modernizácie ozbrojených síl kľúčovým partnerom Slovenska. Uviedol to minister obrany Martin Sklenár, ktorý počas svojej zahraničnej cesty v Spojených štátoch amerických absolvoval vo Washingtone bilaterálne rokovanie s námestníčkou ministra obrany pre politické záležitosti Sashou Baker.

Vysoká úroveň v obrane

Rokovali o bilaterálnej obrannej spolupráci, pomoci Ukrajine a tiež o posilňovaní východného krídla Severoatlantickej aliancie.

Sklenár dal do pozornosti vysokú úroveň bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany, ktorej dôkazom je podľa neho obstarávanie stíhačiek F-16, akvizícia vrtuľníkov UH-60, ako aj ďalšie projekty v oblasti vyzbrojovania, ktoré sú financované z amerických podporných fondov.

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner. Minister obrany vyhlásil, že skutočným spojencom záleží na tom, aby sa partneri cítili bezpečne.

Modernizácia OS SR

„My tento záujem z americkej strany dlhodobo vnímame a vidíme aj reálne kroky v podobe podpory modernizácie Ozbrojených síl (OS) SR a nášho obranného priemyslu. Nie sú to však iba akvizičné projekty, ale aj skutočnosť, že americkí vojaci a personál v reakcii na ruskú okupáciu Ukrajiny pôsobia na území SR v rámci jednotiek NATO – to všetko prispieva k už beztak silnému historickému spojenectvu a záväzku kolektívnej obrany,“ dodal Sklenár.

Pokračoval s tým, že súčasťou bilaterálnej spolupráce je aj americká asistencia a pomoc pri vzdelávaní a výcviku príslušníkov OS SR.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prvá stíhačka F-16 vyrobená pre Slovensko (fotografie)

Pomoc Ukrajine aj naďalej

Americká strana ocenila politickú a praktickú podporu, ktorú Slovensko poskytuje Ukrajine. Sklenár sa vyjadril, že Slovensko je pripravené pomáhať Ukrajine aj naďalej, pričom SR aktuálne identifikuje možnosti spolupráce s ukrajinským obranným priemyslom v oblasti odmínovacích zariadení.

„Pokračujú tiež procesy súvisiace so zvyšovaním kapacít slovenských firiem na produkciu delostreleckej munície, ktorú Ukrajina naliehavo potrebuje,“ doplnil šéf rezortu obrany, ktorý v rámci svojej zahraničnej cesty navštívil aj fabriku spoločnosti Lockheed Martin v meste Greenville v Južnej Karolíne, kde mu predstavili prvé lietadlo F-16 so slovenským znakom.

Viac k témam: Minister obrany SR, ozbrojené sily, Stíhačka F-16, Vrtuľník Black Hawk UH-60
Zdroj: SITA.sk – USA sú podľa Sklenára kľúčovým partnerom Slovenska, dôkazom sú aj stíhačky F-16 a vrtuľníky UH-60 (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo vnútra musí podľa Mikulca riešiť situáciu na policajnej akadémii, rektor má na svedomí odchody odborníkov

Tiež sa podľa exministra stihol zviditeľniť medializovanou kauzou, keď nemiestne komunikoval s externou študentkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *