Home / SVET / Vypustenie Kachovskej priehrady môže zvýšiť trend dezertifikácie, v budúcnosti to ovplyvní potravinový systém 

Vypustenie Kachovskej priehrady môže zvýšiť trend dezertifikácie, v budúcnosti to ovplyvní potravinový systém 

6.9.2023 (SITA.sk) – Vypustenie Kachovskej priehrady v dôsledku ruského útoku by mohlo zvýšiť trend dezertifikácie na juhu Ukrajiny. Ako referuje web life.pravda.com.ua, povedal to predstaviteľ ministerstva obrany Vladyslav Dudar, podľa ktorého odvodňovanie územia v budúcnosti ovplyvní potravinový systém.

Negatívny vplyv na ekológiu

Priemerný ročný úhrn zrážok v Chersonskej oblasti je podľa neho 400 milimetrov, čo prekračuje ukazovatele charakteristické pre púšte, najmä v Španielsku, kde ročne spadne v priemere 200 milimetrov zrážok. Nedostatok trvalo udržateľného zásobovania vodou, ktoré zabezpečovala nádrž, však negatívne ovplyvní ekológiu na juhu Ukrajiny, vraví Dudar.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Existujú negatívne predpovede, ktoré naznačujú zvýšenie procesu dezertifikácie Chersonskej oblasti. Väčšina expertov však nie je naklonená tomu, že sa z nej stane púšť, pretože zrážok je v regióne dosť,“ poznamenal Dudar.

Konali na rozkaz

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dnipro zo 6. júna predstavuje jednu z najväčších priemyselných a ekologických katastrof v Európe za niekoľko desaťročí. Voda z priehrady vyhnala ľudí z domovov, ohrozila dodávky elektriny a spôsobila environmentálnu katastrofu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zničená priehrada Kachovka a záplavy (fotografie)

V čase zničenia Kachovskej priehrady ovládali vodnú elektráreň Kachovka príslušníci ruskej armády. Zachytené telefonické rozhovory medzi vojakmi ruskej 205. brigády okupujúcimi priehradu a ich veliteľmi naznačujú, že armáda sa v tú noc, keď bola priehrada zničená, pripravovala konať „na rozkaz“.

Viac k témam: vodná nádrž Kachovka
Zdroj: SITA.sk – Vypustenie Kachovskej priehrady môže zvýšiť trend dezertifikácie, v budúcnosti to ovplyvní potravinový systém  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin podpísal dekrét umožňujúci konfiškáciu amerického majetku, cieľom je vykompenzovať zhabanie ruských aktív

Dekrét zverejnili na portáli ruskej vlády.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *