Home / SLOVENSKO / Ovocno-zeleninové utorky sú späť! Pravidelné dávky vitamínov dostane tento rok viac ako 16 tisíc školákov a škôlkarov

Ovocno-zeleninové utorky sú späť! Pravidelné dávky vitamínov dostane tento rok viac ako 16 tisíc školákov a škôlkarov

5.9.2023 (SITA.sk) – Počas prvého školského týždňa budú mať banány, po nich sa deti zo 75 škôl a 75 škôlok môžu tešiť na hrušky, broskyne či sladké mrkvičky. Víťazi piateho ročníka projektu Čerstvé hlavičky, ktorý prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, získajú v školskom roku 2023/24 od Kauflandu takmer 150 000 kilogramov ovocia a zeleniny.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zjesť aspoň 200 g ovocia a 400 g zeleniny denne. Obľúbený predajca potravín na Slovensku to dobre vie. Školákov a škôlkarov už dlhodobo podporuje v pravidelnej konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny. Napríklad projektom Čerstvé hlavičky, ktorý majú deti nielen rady, ale im aj pomáha.

Podľa prieskumu, ktorý reťazec nedávno realizoval v 126 materských a základných partnerských školách, si viac ako tretina školákov začala na desiatu nosiť viac ovocia a zeleniny. Aj takto sa budujú zdravšie stravovacie návyky. 80 % opýtaných tiež spozorovalo, že sa deti začali viac zaujímať o tému zdravej výživy.

„Naučiť sa pestro a vyvážene stravovať je pre deti veľmi dôležité. V Kauflande sme veľmi radi, že spoločne s Čerstvými hlavičkami, pedagógmi a rodičmi im v tom dokážeme už päť rokov pomáhať,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko a dodáva: „Záleží nám na tom, aby boli deti nielen zdravé, ale aby rozumeli tomu, čo jedia. Aj preto sme naše týždenné dávky ovocia alebo zeleniny okrem iného doplnili o vzdelávacie workshopy a webináre o zdravej výžive alebo poruchách príjmu potravy v období dospievania, ktoré na základných školách realizujeme s podporou občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.“

Často pomáha aj motivácia okolia – keď deti vidia, ako kamaráti v škôlke alebo škole s radosťou chrúmu jablko či hrušku, ľahšie sa pridajú a vytvoria si k nim pozitívny vzťah. Vďaka širokej ponuke vitamínov od spoločnosti Kaufland sa navyše môžu stretnúť aj s takými druhmi ovocia a zeleniny, ktoré by doma možno nikdy neochutnali. Fakt, že utorkové nádielky sú poriadne pestré, ocenilo až 85 % účastníkov prieskumu.

Popri budovaní zdravej životosprávy je tiež podstatné, aby dnešné deti vedeli, odkiaľ jedlo pochádza, aká je jeho hodnota a ako s ním neplytvať. V aktuálnom školskom roku na žiakov základných škôl preto čakajú aj zaujímavé pracovné zošity o potravinovom odpade a tipmi, ako mu predchádzať.

Čerstvé hlavičky štartujú už dnes

Aby deťom nechýbali vitamíny ani energia na učenie, víťazné materské a základné školy si svoju pravidelnú dodávku odteraz môžu vyzdvihnúť každý utorok vo svojej partnerskej predajni. V aktuálnom školskom roku Kaufland daruje celkovo až 9 kilogramov čerstvého ovocia alebo zeleniny na každého žiaka. Viac informácií o tomto projekte nájdete na stránke cerstvehlavicky.sk.

Informačný servis

Viac k témam: Čerstvé hlavičky, PR
Zdroj: SITA.sk – Ovocno-zeleninové utorky sú späť! Pravidelné dávky vitamínov dostane tento rok viac ako 16 tisíc školákov a škôlkarov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *