Home / EKONOMIKA / Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k magickej hranici, prichádzajú aj z exotickejších krajín

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k magickej hranici, prichádzajú aj z exotickejších krajín

20.8.2023 (SITA.sk) – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k magickej 100-tisícovej hranici. V júli tohto roka na Slovensku pracovalo 98,4 tisíca cudzincov, čo bolo o 1,2 tisíca osôb viac ako v júni.

V porovnaní s júlom minulého roka pritom na Slovensku pracuje o 17,1 tisíca viac cudzincov. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ukrajincov je najviac

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú Ukrajinci. Medziročne ich na slovenskom trhu práce pribudlo 7,3 tisíca, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás stúpol na 37,3 tisíca.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa minulý mesiac oproti júlu minulého roka zvýšil o 772 na 10-tisíc. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,3 tisíca, nasledovali Česi so 6,8 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,9 tisíca.

Viac ľudí z exotickejších krajín

Na Slovensku pritom pribúdajú aj pracovníci z exotickejších krajín. V minulom mesiaci u nás pracovalo 3,2 tisíca Indov. V porovnaní s júlom minulého roka ich pribudlo viac ako 2,3 tisíca. Výrazne stúpol aj počet pracovníkov z Gruzínska. Kým v júli minulého roka u nás pracovalo 982 Gruzíncov, v minulom mesiaci ich už bolo takmer 1,9 tisíca.

Treťou krajinou s razantným nárastom počtu pracovníkov je Kirgizsko. V júli minulého roka nám s nedostatkom pracovnej sily pomáhalo 513 občanov tejto krajiny, v júli tohto roka ich počet vzrástol na 943.

Viac k témam: Cudzinci, Cudzinci z Ukrajiny, Pracovná sila, Zamestnanci, zamestnávanie cudzincov
Zdroj: SITA.sk – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k magickej hranici, prichádzajú aj z exotickejších krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hlavných kontrolórov v samosprávach je málo, problémom je podľa Andrassyho nedostatočná legislatíva

Predseda NKÚ považuje za skutočne kritické, ak výška úväzkov miestneho kontrolóra presahuje viac ako 170 percent, alebo ak počet obcí, ktoré má na starosti jeden kontrolór, je viac ako 10.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *