Home / SVET / Ľudia nedostanú inzulín a deti pôjdu na front, pohrozil Ruskom dosadený predstaviteľ na Ukrajine

Ľudia nedostanú inzulín a deti pôjdu na front, pohrozil Ruskom dosadený predstaviteľ na Ukrajine

12.8.2023 (SITA.sk) – Ruskom menovaný starosta okupovanej obce Lazurne v Chersonskej oblasti povedal, že obyvatelia bez ruských pasov nedostanú lieky vrátane inzulínu.

Tiež pohrozil poslaním detí, ktoré nechcú študovať v ruských školách, na frontovú líniu. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na kanál Sirena na platforme Telegram.

Alexander Dudka vo videoodkaze vyhlásil, že Ruskom dosadená samospráva vydala oficiálny dokument, ktorý uvádza, že „zahraniční občania, a teda občania Ukrajiny, nedostanú lieky kúpené z ruského štátneho rozpočtu“.

Deti, ktoré nikdy neboli v škole

V prvom rade ide o ľudí, ktorí potrebujú inzulín a ktorí už zažili, aké je to cítiť sa ako občania inej krajiny. To isté platí pre vydávanie humanitárnej pomoci a iné záležitosti pre tých ľudí, ktorí v súčasnosti nemajú vydaný pas Ruskej federácie,“ povedal Dudka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dudka tiež ukázal zoznam detí, ktoré nikdy „neboli v škole“. Odkazoval tým na ruské školy, keďže ukrajinské deti na okupovaných územiach sa môžu učiť prostredníctvom internetu na ukrajinských školách.

Rodičom týchto detí pohrozil trestným stíhaním a aj tým, že deti posadia do autobusov, odvezú ich na frontovú líniu a pošlú „do vašich ukrajinských škôl“, kde sa budú učiť, ak „pohrdnú ruštinou“.

Ľudia bez ruských pasov

Zároveň však vyhlásil, že ukrajinsky hovoriacich ľudí na okupovaných územiach neprenasledujú a je nevyhnutné, aby človek „rešpektoval krajinu, ktorá ho prijala a zaistila jeho bezpečie“.

Ľudí okrem toho vyzval, aby sa rozhodli, ako, kde a podľa akých zákonov budú žiť. „Ak sa vám nepáčia zákony Ruskej federácie, zbaľte si veci a odíďte. Myslím, že všetky orgány činné v trestnom konaní ma podporia, aby ste pokojne odišli, kým budete mať príležitosť. Potom to už bude náročnejšie. Bezprávie bude potrestané kruto a neľútostne,“ povedal Dudka.

Ukrajinská pravda pripomína, že toto nie je prvý raz, čo sa Dudka takto vyhrážal. V júni povedal, že ľudia bez ruských pasov „po dvoch až troch týždňoch nebudú môcť získať humanitárnu pomoc, prácu ani dôchodky“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Viac k témam: Cherson, Okupácia, rusko-ukrajinský konflikt, Vyhrážanie
Zdroj: SITA.sk – Ľudia nedostanú inzulín a deti pôjdu na front, pohrozil Ruskom dosadený predstaviteľ na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *