Home / KULTÚRA / Divadlo / Zomrel herec Dušan Kaprálik, zahral si v mnohých známych filmoch a seriáloch

Zomrel herec Dušan Kaprálik, zahral si v mnohých známych filmoch a seriáloch

8.8.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 8. augusta, 14:25

Vo veku 75 rokov zomrel herec Dušan Kaprálik. Na svojej webstránke o tom informovalo Ministerstvo kultúry SR (MK) SR.

Ako informovalo Divadlo Nová scéna, posledná rozlúčka s umelcom by sa mala konať v utorok 15. augusta v bratislavskom krematóriu, o 13:15. Začiatkom sezóny by mala byť realizovaná i verejná rozlúčka v divadle, jej termín bude ešte spresnený.

Divadlo tiež uviedlo, že Kaprálik zomrel po krátkej ťažkej chorobe v utorok (8. augusta 2023) v raných hodinách.

Herec a pedagóg

Kaprálik vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Bol členom Divadla Nová scéna, a to od roku 1973, začínal však v Trnavskom divadle, neskôr pracoval aj v Divadle SNP v Martine a v Krajovom divadle v Nitre.

V Slovenskom národnom divadle a v Divadle a. ha. hosťoval. Pôsobil aj ako pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave. Herectvo vyštudovali aj tri z jeho detí, a to Zuzana, Martina a Ondrej, ktorý vyštudoval i divadelnú réžiu.

Hral vo filmoch, v divadle i v rozhlasových hrách

Ako ďalej uviedol rezort kultúry, Kaprálik bol známy najmä vďaka svojim rolám vo filme a v divadle, ale venoval sa aj dabovaniu, pedagogickej práci či rozhlasovej tvorbe.

„Diváci ho môžu poznať z napríklad z filmov Choď a nelúč sa (1979), Dávajte si pozor! (1990), Jaškov sen (1996), Nedodržaný sľub (2009), Červený kapitán (2016), Učiteľka (2016) alebo Únos (2017). Z novších inscenácií bol známy z komédie Sluha dvoch šéfov (Lloyd Boateng), Pi čaj, miláčik! (Nanard) či z muzikálov Obchod na korze (trafikant Gejza), Mata Hari (Georges Ladoux),“ píše MK SR.

Kaprálik sa objavil aj v seriáloch Moje kone vrané, Lekár umierajúceho času, Domov, či Kriminálka Staré Mesto a Oteckovia. V roku 2010 bol Literárnym fondom ocenený cenou za celoživotné dielo v oblasti divadla a rozhlasu.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel herec Dušan Kaprálik, zahral si v mnohých známych filmoch a seriáloch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 59 rokov zomrel slovenský publicista, divadelník a hudobník Lajo Slimák

Na jeseň v roku 2001 mal Slimák vážnu autonehodu, pri ktorej utrpel zranenie krčnej chrbtice a ochrnul temer na celé telo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *