Home / KULTÚRA / Film a TV / Zomrel William Friedkin, režisér kultových filmov Vyháňač diabla i Francúzska spojka

Zomrel William Friedkin, režisér kultových filmov Vyháňač diabla i Francúzska spojka

8.8.2023 (SITA.sk) – Vo veku 87 rokov v pondelok zomrel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin, známy najmä vďaka hororovej klasike Vyháňač diabla (1973). Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Jeho vdova Sherry Lansing pre BBC povedala, že mal „úžasný život. Mal takmer 88 – vychádza mu nový film“. Friedkin zomrel v pondelok v Los Angeles. Príčinu úmrtia zatiaľ nepotvrdili, no v posledných rokoch sa hovorilo, že filmár mal zdravotné problémy.

William Friedkin si vyslúžil uznanie kritiky dokumentárnymi filmami ako The People vs Paul Crump (1962). Známy je však najmä vďaka spomenutej, dvoma Oscarmi ocenenej hororovej klasike Vyháňač diabla a krimi trileru Francúzska spojka (1971), ktorý v roku 1972 získal päť cien americkej Akadémie filmových umení a vied, vrátane trofeje za réžiu pre Friedkina.

Medzi jeho ďalšie známe filmy patria napríklad triler Mzda strachu (1977), krimi Na love (1980) s Al Pacinom v hlavnej úlohe, triler Žiť a zomrieť v L.A. (1985), erotický triler Jade (1995), vojnová dráma Krvavá voľba (2000), akčný triler Štvanec (2003), triler Chrobák (2006) či krimi triler Zabijak Joe (2011).

Na konte mal aj dva Zlaté glóbusy, cenu FIPRESCI z Cannes či špeciálneho Zlatého leva za celoživotné dielo z Benátok. Od augusta 1997 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Friedkin zomrel krátko pred uvedením jeho najnovšieho filmu The Caine Mutiny Court-Martial, ktorého premiéra je naplánovaná na 30. augusta na festivale v Benátkach.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel William Friedkin, režisér kultových filmov Vyháňač diabla i Francúzska spojka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Oscar 2024: Najlepším filmom sa stal Oppenheimer, sošku získala aj Ukrajina a Cena prišiel nahý (foto)

Tohtoročné udeľovanie Oscarov ovládla epická historická životopisná dráma Oppenheimer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *