Home / šport / Tenis / Foto: Čepelová zdolala ruskú jednotku, Slovenky vyhrávajú v pohári federácii nad Ruskami

Foto: Čepelová zdolala ruskú jednotku, Slovenky vyhrávajú v pohári federácii nad Ruskami

BRATISLAVA 11. februára (WebNoviny.sk) – Náhradná jednotka domácich Jana Čepelová zvíťazila za 76 minút 6:4, 6:4 nad líderkou hostiek Nataliou Vichľancevovou v úvodnej nedeľňajšej dvojhre, celkovo tretej, v rámci víkendového bratislavského stretnutia Slovensko – Rusko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2018 tenisových reprezentačných družstiev žien.

Čepelová nastúpila namiesto Magdalény Rybárikovej a triumfovala úplne zaslúžene. Nečelila žiadnemu brejkbalu, bola oveľa účinnejšia na returne a zahrala kvalitnejšie v medzihre.

Nie prvý raz sa stala žolíkom

Dvadsaťštyriročná Košičanka Čepelová, momentálne 114. v hodnotení, odplatila 20-ročnej Vichľancevovej (94.) prehru 3:6, 2:6, ktorú inkasovala nedávno 28. januára v 2. kole kvalifikácie na „harde“ pod strechou v Petrohrade. Slovenka je bývalou členkou Top 50, Ruska počas svojej rozbiehajúcej sa kariéry už figurovala na 54. pozícii.

Odporúčame:
Foto: Rybáriková triumfom vyrovnala zápas Slovensko – Rusko v Pohári federácie (aktualizované)

Zahrala som veľmi dobre, hoci pred zápasom som pociťovala nervozitu. Hrať za krajinu je zodpovednosť a mám radosť, že som tento zápas zvládla. O tom, že dostanem šancu namiesto Magdy, som sa dozvedela ráno, o jedenástej sme mali poradu, dohodli sme sa takto. Teší ma, že som vybojovala bod pre Slovensko. Teraz sa dám rýchlo dokopy a budem sa snažiť z lavičky Viki pomôcť, aby sme už nemuseli hrať štvorhru,“ povedala Čepelová pre RTVS.

Zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová stúpla v štatistike v PF na 7:8, z toho vo dvojhre na 4:5. Nie prvý raz sa stala takýmto „žolíkom“: oživila spomienku na štvrťfinále svetovej skupiny 2013 v Niši, kde zaskočila za zdravotne indisponovanú Dominika Cibulkovú a prekonaním Srbky Bojany Jovanovskej 5:7, 7:5, 11:9 práve v III. dvojhre nasmerovala Slovenky k triumfu 3:2. Vichľancevová teraz má vo Fed Cupe bilanciu 2:1.

V sobotu debutujúca dvojka tímu SR Viktória Kužmová prehrala na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou NTC s Vichľancevovou za 72 minút 4:6, 2:6 a Rybáriková si poradila s Annou Kalinskou za 138 minút 5:7, 6:3, 6:4 napriek problémom s chrbtom. V tento deň je ešte na programe dvojhra Kužmová – Anastasia Potapovová a potom záverečná štvorhra, na ktorú kapitáni Matej Lipták a Anastasia Myskinová nahlásili páry Čepelová, Karolína Schmiedlová a Veronika Kudermetovová, Potapovová. Podľa pravidiel týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) sa môžu diať zmeny a Potapovová vo IV. dvojhre nahradí Kalinskú.

Boj o svetovú skupinu

Slovensku chýba spomenutá bývalá štvrtá žena rebríčka a terajšia národná dvojka Cibulková (30.), Rusku hneď sedem najlepších hráčok k 5. februáru: Svetlana Kuznecovová (19.), Anastasia Pavľučenkovová (22.), Jelena Vesninová (23.), Daria Kasatkinová (24.), Jekaterina Makarovová (36.), Maria Šarapovová (41.) a Jekaterina Alexandrovová (85.), pričom Kuznecovová a Šarapovová zhodne sú viacnásobné grandslamové šampiónky vo dvojhre a Makarovová s Vesninovou spoločne figurujú na tretej pozícii v deblovom hodnotení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Fed Cup (Pohár federácie): Slovensko – Rusko

Víťaz bratislavského súboja postúpi do play-off o svetovú skupinu edície 2019. Zdolaný takisto 21. – 22. apríla bude hrať v play-off o II. svetovú skupinu nasledujúcej edície. Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky hrajú v osemčlennej „II. lige“ počnúc sezónou 2015. Po dvoch zvládnutiach „záchranárskych prác“ si vlani prvý raz počas predmetného obdobia vybojovali pokus vrátiť sa medzi elitu, ale neuspeli. Slovensko je 16. vo fedcupovom renkingu ITF, šampiónovi z rokov 2004, 2005 a 2007 a 2008 Rusku patrí 8. priečka.

Slovenky zostali v II. svetovej skupine po tom, ako v apríli podľahli Holanďankám 2:3 v bratislavskom play-off o elitu a neskôr delegáti na augustovom výročnom valnom zhromaždení ITF vo vietnamskom Hočiminovom Meste dosť nečakane neodsúhlasili avizované rozšírenie svetovej skupiny z ôsmich družstiev na šestnásť s platnosťou od sezóny 2018, hoci ho predtým schválila Rada riaditeľov ITF.

Slovenky naposledy prehrali

Slovenky v apríli 2013 prehrali v Moskve na antuke v Športovom centre Krylatské s Ruskami v semifinále Pohára federácie 2:3, hoci po sobote viedli 2:0, keď najprv Cibulková zdolala Pavľučenkovovú a potom Daniela Hantuchová prekonala Mariu Kirilenkovú. V nedeľu však Cibulková prehrala s Kirilenkovou, Hantuchová nestačila na Makarovovú a Cibulková s Hantuchovou vo štvorhre podľahli Makarovovej s Vesninovou (mali pritom náskok 1:0 na sety). V kádri hostiek boli aj Rybáriková a Čepelová, nedostali sa do akcie.

Pred necelými piatimi rokmi to bol už tretí vzájomný duel. „Zborná“ najprv triumfovala 3:2 na antuke Olympijského štadióna v Moskve v júlovom semifinále ročníka 1999. Práve v tomto zápase debutovala vo Fed Cupe Hantuchová. Rusky mali navrch – znova 3:2 – aj v júli 2001 v Bratislave v 2. kole. Vtedy sa ešte hralo s iným formátom a víťazky postúpili na finálový turnaj do Madridu medzi osem najlepších.

POHÁR FEDERÁCIE 2018

stav víkendového stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny
Bratislava, NTC, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou), nedeľa

SLOVENSKO – RUSKO 2:1 po nedeľňajšej III. dvojhre
(Bratislava, NTC, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou)

Nedeľa – III. dvojhra:
Jana Čepelová – Natalia Vichľancevová 6:4, 6:4 za 76 minút (40, 36)

Výsledky sobotňajších dvojhier:
Viktória Kužmová – Natalia Vichľancevová 4:6, 2:6 za 72 minút (44, 28)
Magdaléna Rybáriková – Anna Kalinská 5:7, 6:3, 6:4 za 138 minút (49, 41, 48)

Zostávajúci program:
Dvojhra:
Viktória Kužmová – Anastasia Potapovová
Štvorhra:
Jana Čepelová, Karolína Schmiedlová – Veronika Kudermetovová, Anastasia Potapovová

Viac k témam: Jana Čepelová, Pohár federácie – Fed Cup, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Čepelová zdolala ruskú jednotku, Slovenky vyhrávajú v pohári federácii nad Ruskami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Strýko Novaka Djokoviča preberá vedenie Srbského tenisového zväzu. Goran chce vybudovať národné tréningové centrum

Vo funkcii nahradil Mirka Petroviča, ktorý po deviatich rokoch na čele organizácie odišiel do dôchodku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *