Home / EKONOMIKA / Sumy stravných lístkov sa opäť zvýšia. Minimálna hodnota dosiahne takmer šesť eur, ale môže byť aj vyššia

Sumy stravných lístkov sa opäť zvýšia. Minimálna hodnota dosiahne takmer šesť eur, ale môže byť aj vyššia

26.7.2023 (SITA.sk) – Sumy stravného pre zamestnancov sa zvýšia už druhýkrát v tomto roku. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave návrhu opatrenia, ktorú rezort práce predložil do pripomienkového konania.

To, odkedy sa tak stane, bude podľa ministerstva práce a sociálnych vecí závisieť od dĺžky legislatívneho procesu k návrhu samotného opatrenia.

Rastúce ceny jedál

Minimálna hodnota stravovacej poukážky má stúpnuť zo súčasnej sumy 5,48 eura na 5,85 eura. Ministerstvo práce tak reaguje na rastúce ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.

Už v júni totiž dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní hodnotu 105,8, čo predstavuje zvýšenie o 5,8 percentuálneho bodu oproti základni.

Suma stravného

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní 5 až 12 hodín. Pri sume stravného 7,80 eura bude teda minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,85 eura.

Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote.

Návrhom opatrenia sa má suma stravného pri trvaní pracovnej cesty od 5 do 12 hodín zvýšiť zo 7,30 eura na 7,80 eura, nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 10,90 eura na 11,60 eura a nad 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 16,40 eura na 17,40 eura. Sumy stravného pri pracovných cestách sa naposledy zvýšili od 1. júna tohto roka.

Viac k témam: Sociálne, Stravné lístky, Suma stravného
Zdroj: SITA.sk – Sumy stravných lístkov sa opäť zvýšia. Minimálna hodnota dosiahne takmer šesť eur, ale môže byť aj vyššia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *