Home / EKONOMIKA / Nárok alebo benefit? Flexibilita práce má nesporne svoje výhody, ale na Slovensku sa veľmi nevyužíva

Nárok alebo benefit? Flexibilita práce má nesporne svoje výhody, ale na Slovensku sa veľmi nevyužíva

23.7.2023 (SITA.sk) – Pracovné úväzky na Slovensku nie sú flexibilné. Vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra Stem/Mark zrealizovala pre spoločnosť Amazon medzi pracovníkmi na zmeny na Slovensku a v Českej republike.

Zamestnávatelia však majú možnosť upravovať si pracovnú zmenu podľa svojich aktuálnych potrieb.

Štyri dni pracujú skôr manažéri

Táto možnosť pritom spolu s finančnými, či nefinančnými benefitmi ako je napríklad zvozová doprava, rozhoduje o výbere zamestnávateľa. Potvrdzujú to aj viacerí odborníci z radov dátových analytikov, sociológov či psychológov.

Podľa prieskumu má šesť z desiatich zamestnancov pracujúcich na zmeny tradičný päťdňový pracovný týždeň a častejšie sa týka hlavne robotníckych a skladníckych profesií.

Iba jeden z desiatich zamestnancov pracuje štyri dni v týždni, častejšie na manažérskych pozíciách.

„Práca na zmeny bola v minulosti spojená s množstvom pomerne prísnych pravidiel. V prípade logistiky a skladov ide často o manuálnu prácu, na ktorú sa nevyžaduje odborná kvalifikácia. Výsledky nášho prieskumu ukázali, že najčastejšie sa na Slovensku pracuje na 8 a 12-hodinové zmeny, zvyčajne v 5-dňovom pracovnom týždni,“ komentuje Jana Špolcová, Client Service Manager zo spoločnosti Stem/Mark.

Najflexibilnejšie to majú vodiči

Firmy svojim zamestnancom podľa výsledkov prieskumu ponúkajú najmä možnosti s jedným variantom, prípadne dvomi alebo tromi variantmi pracovných zmien.

Flexibilné zmeny alebo varianty viacerých zmien sa vyskytujú najmä medzi vodičmi, zatiaľ čo skladníci majú menší výber.

„Niet žiadnych pochýb o výhodách flexibility práce. Všeobecne, ani špecificky v sledovanom odvetví. Predovšetkým flexibilita pracovného času je najžiadanejšou formou organizácie práce a zároveň zamestnávateľským benefitom. Treba poznamenať, že aktuálne je vnímaná ako zamestnanecký nárok,“ vraví sociologička Silvia Porubänová.

Ponuka Amazonu je pestrá

Firma Amazon zamestnancom ponúka široký výber pracovných úväzkov, z ktorých si zamestnanci môžu pri nástupe vybrať a prispôsobiť tak prácu svojmu životnému rytmu. Každý úväzok k tomu má ešte niekoľko zmenných modelov.

„Zamestnanci na plný úväzok u nás pracujú len štyri dni v týždni, takže tri dni môžu venovať voľnočasovým aktivitám. Zaviedli sme to pri otvorení distribučného centra pred siedmimi rokmi a zamestnanci tento flexibilný spôsob práce veľmi oceňujú. Ponúkame však aj možnosť pracovať na skrátený úväzok,“ uvádza PR manažér spoločnosti Amazon Noah Zyla.

Výskumnú vzorku prieskumu tvorilo 806 respondentov na Slovensku a 1 032 respondentov v Českej republike. Prieskum sa zameral na pracovníkov zamestnaných v zmenovej prevádzke. Primárne v odvetví priemyslu, logistiky a skladov a potenciálnych pracovníkov zmenovej prevádzky.

Viac k témam: Práca na zmeny, pracovný úväzok, Trh práce
Zdroj: SITA.sk – Nárok alebo benefit? Flexibilita práce má nesporne svoje výhody, ale na Slovensku sa veľmi nevyužíva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *