Home / EKONOMIKA / Finančná situácia samospráv je veľmi zlá, akútny stav si vyžaduje riešenia

Finančná situácia samospráv je veľmi zlá, akútny stav si vyžaduje riešenia

21.7.2023 (SITA.sk) – Finančná situácia slovenských samospráv je veľmi zlá. Na piatom online rokovaní vo štvrtok to konštatovala Rada Združenia miest a obcí Slovenska.

Zdôrazňujeme veľmi zlú finančnú situáciu slovenských samospráv, ktorým rozhodnutia z centrálnej úrovne vytvorili aj podľa nezávislých prepočtov deficity vo výške takmer 1,5 miliardy eur za štyri roky. Akútny stav si vyžaduje riešenia v súčasnosti,“ zdôraznil po rokovaní Rady predseda ZMOSu Jozef Božík.

Samosprávy konštatovali, že v záujme predchádzaniu takýchto situácii do budúcnosti sú otvorené rokovať o systémových, koordinovaných a udržateľných opatreniach v mestách a obciach.

Po rokovaní Rady ZMOS, ktorá má 133 členov, starostov a primátorov, reprezentujúcich 2 645 obcí, miest a mestských častí Bratislavy a Košíc, privítali predstavitelia rozhodnutie predsedu vlády SR vrátiť sa k rokovaciemu stolu a ďalej korektne rokovať o vyplatení zvyšku čiastočných finančných kompenzácií pre mestá, obce a samosprávne kraje vo výške 108 miliónov eur, ktoré sú riadne schválené v platnom štátnom rozpočte.

Viac k témam: Deficit, Finančná situácia, mestá a obce, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk – Finančná situácia samospráv je veľmi zlá, akútny stav si vyžaduje riešenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *