Home / SVET / Europoslanci žiadajú vydanie zatykača na Lukašenka, je taktiež zodpovedný za škody a zločiny na Ukrajine

Europoslanci žiadajú vydanie zatykača na Lukašenka, je taktiež zodpovedný za škody a zločiny na Ukrajine

18.7.2023 (SITA.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu naliehajú na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby zvážil vydanie zatykača na samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informuje o tom web eurointegration.com.ua s odvolaním sa na tlačovú službu europarlamentu.

Zodpovednosť za zločiny

Zákonodarcovia uvádzajú, že Bielorusko je zodpovedné za spôsobené škody a zločiny spáchané na Ukrajine, a to vrátane úlohy bieloruského režimu pri nezákonných deportáciách ukrajinských detí.

Správa vyzýva inštitúcie EÚ a členské štáty, aby podnikli všetky potrebné kroky na medzinárodnej úrovni s cieľom umožniť trestné stíhanie tých bieloruských politických a vojenských vodcov, ktorí sú zodpovední za zločiny proti ľudskosti a genocídu.

Zachovanie nezávislosti Bieloruska

Zákonodarcovia zdôraznili, že ICC už v marci vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina a komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú, a vyzvali ICC, aby zvážil podobný zatykač na Lukašenka.

Európski zákonodarcovia okrem toho vyzvali EÚ, aby vypracovala stratégiu na zachovanie nezávislosti Bieloruska a uľahčenie jeho prechodu k demokracii.

Viac k témam: bieloruský diktátor, rusko-ukrajinský konflikt, Zatykač
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci žiadajú vydanie zatykača na Lukašenka, je taktiež zodpovedný za škody a zločiny na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hlavní kandidáti na post predsedu Európskej komisie absolvovali spoločnú debatu, zamerali sa na viaceré témy

Kandidáti čelili aj individuálnym otázkam zo strany moderátorov v rámci takzvaných „Spotlight“ segmentov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *