Home / EKONOMIKA / Čerpanie eurofondov a podpora regionálneho rozvoja budú prepojené, Čaputová podpísala novelu zákona

Čerpanie eurofondov a podpora regionálneho rozvoja budú prepojené, Čaputová podpísala novelu zákona

17.7.2023 (SITA.sk) – Čerpanie európskych štrukturálnych fondov a podpora regionálneho rozvoja budú prepojené. Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o podpore regionálneho rozvoja.

Zmeny zabezpečia efektívnejšie využitie zdrojov z európskych fondov s prihliadnutím na územné potreby. Od 1. septembra to umožní nastaviť nedopytový mechanizmus implementácie integrovaných územných investícií v Integrovanom regionálnom operačnom programe. Zvýši sa aj miera v súčasnosti nízkej schopnosti strategického plánovania subjektov územnej samosprávy.

Novela upravuje činnosti Rady partnerstva a Kooperačnej rady udržateľného mestského rozvoja, cieľom je implementácia mimo dopytového výberu projektov prostredníctvom integrovaných územných investícií vychádzajúcich z integrovaných územných stratégií. Obe rady predstavujú participatívne územné fórum, združujúce relevantných aktérov z prostredia územnej samosprávy, štátnej správy a súkromného a občianskeho sektora.

Zároveň bude možné navýšenie disponibilných finančných prostriedkov vyčlenených na výzvu a predĺženie lehoty na predkladanie žiadostí o dotáciu, ak táto zmena nemá vplyv na zmenu podmienok poskytnutia dotácie. V záujme urýchlenia kontrolných procesov novela precizuje spôsob výkonu finančnej kontroly poskytnutej dotácie ministerstvom.

Viac k témam: Eurofondy, Integrovaný regionálny operačný program (IROP), Prezidentka SR, Regionálny rozvoj
Zdroj: SITA.sk – Čerpanie eurofondov a podpora regionálneho rozvoja budú prepojené, Čaputová podpísala novelu zákona © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

Krajské prokuratúry sú podľa bratislavského krajského prokurátora plne vybavené na to, aby postihovali trestnú činnosť v kompetencii ÚŠP.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *