Home / SVET / Rumunsko začne s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, začiatočný termín však ešte nie je stanovený

Rumunsko začne s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, začiatočný termín však ešte nie je stanovený

12.7.2023 (SITA.sk) – Rumunsko začne s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 možno už od budúceho mesiaca. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na anonymný zdroj, ktorý je oboznámený s ešte trvajúcimi rokovaniami.

Pilotný výcvik

Pre výcvik vyčlenili leteckú základňu v Rumunsku. To má zhruba desať kvalifikovaných inštruktorov, ktorí absolvovali viac ako 2 000 hodín lietania na daných strojoch. Súčasťou príprav je podľa zdroja rumunská požiadavka letového simulátora na stíhačky od výrobcu Lockheed Martin.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tri alebo štyri stroje zo súčasnej rumunskej letky F-16 by mohli byť kedykoľvek použité na výcvikovú misiu, dodal zdroj. Rumunsko má v súčasnosti 16 stíhačiek F-16, do konca roka 2024 by z Nórska malo prísť ešte ďalších 32.

Dĺžka výcviku ešte nie je známa

Dĺžku výcvikového programu ešte určia. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov sa v utorok vyjadril, že dúfa vo výsledky do šiestich mesiacov.

Reznikov na samite Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) vo Vilniuse podpísal memorandum, v ktorom načrtáva podmienky výcviku na bojové lietadlá s 11 členmi koalície. Medzi členov koalície patrí Dánsko, Holandsko, Belgicko, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Samit NATO, samit vo Vilniuse, Stíhačka F-16, ukrajinský minister obrany, výcvik pilotov
Zdroj: SITA.sk – Rumunsko začne s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16, začiatočný termín však ešte nie je stanovený © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusko plánuje upraviť hranice svojich teritoriálnych vôd, návrh znepokojil lídrov krajín pri Baltskom mori

Ak by sa Rusko rozhodlo meniť hranice, porušilo by tým dohovor OSN.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *