Home / EKONOMIKA / Výsledky auditov ministerstva hospodárstva po EXPO 2020 v Dubaji má polícia, Kontrolný úrad aj Úrad pre verejné obstarávanie

Výsledky auditov ministerstva hospodárstva po EXPO 2020 v Dubaji má polícia, Kontrolný úrad aj Úrad pre verejné obstarávanie

7.7.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vykonalo v súvislosti s účasťou Slovenskej republiky na svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji dva interné audity. Ich hlavným cieľom bolo overiť a zhodnotiť dodržiavanie osobitných predpisov, uzatvorených zmlúv a rozhodnutí, ktoré sa týkali zabezpečenia účasti SR na EXPO 2020 Dubaj. Výsledky ministerstvo postúpilo na ďalšie konanie Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, Najvyššiemu kontrolnému úradu SR a Úradu pre verejné obstarávanie.

Nevysporiadané pohľadávky

Ministerstvo hospodárstva SR podľa jeho tlačového odboru eviduje pohľadávky voči iným osobám spolu vo výške viac ako 434 tisíc eur. Rezort hospodárstva sa preto obrátil na príslušný súd. Za prenájom piatich apartmánov, ktoré boli neoprávnene užívané fyzickými osobami mimo zamestnancov rezortu, si MH SR uplatňuje pohľadávky v celkovej sume vyššej ako 178 tisíc eur.

Ďalšie sporné pohľadávky v celkovej výške takmer 264 tisíc eur si MH SR uplatnilo v súvislosti s podnájomnými zmluvami a ďalšími poplatkami a licenciami, ktoré znášalo ministerstvo v zastúpení druhej zmluvnej strany a ktoré neboli vysporiadané v zmysle Dohôd o vysporiadaní záväzkov. V tomto prípade príslušný súd vydal platobný rozkaz k úhrade dlžnej sumy, avšak dotknutá spoločnosť podala v zákonnej lehote opravný prostriedok – odpor.

Pol milióna bez dokladov

Voči MH SR boli ďalej vznesené údajné pohľadávky v celkovej výške presahujúcej 444 tisíc eur, ktoré však ministerstvo považuje za sporné, keďže v prípade týchto pohľadávok neboli do dnešného dňa predložené relevantné doklady, ktoré by preukazovali vznik a výšku uplatňovaných nárokov.

MH SR rovnako vznikli dodatočné náklady vo výške viac ako 25 tisíc eur voči prepravnej spoločnosti z dôvodu neprimerane dlhej doby prenájmu kontajnerov na uskladnenie prepravovaných diel, techniky či nábytku pre absenciu relevantných dokladov potrebných k colnému konaniu.

Viac k témam: Dohody o vysporiadaní záväzkov, EXPO 2020
Zdroj: SITA.sk – Výsledky auditov ministerstva hospodárstva po EXPO 2020 v Dubaji má polícia, Kontrolný úrad aj Úrad pre verejné obstarávanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *