Home / EKONOMIKA / O dlhopisy Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti je obrovský záujem, zaregistrovala už vyše 350 miest a obcí

O dlhopisy Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti je obrovský záujem, zaregistrovala už vyše 350 miest a obcí

4.7.2023 (SITA.sk) – Hneď v prvý deň otvorenia registrácie prejavilo záujem o dlhopisy Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. (VVS) takmer 50 percent jej akcionárov.

Ako informovala riaditeľka Klubu akcionárov VVS Miroslava Hančaková, od pondelkovej polnoci zaregistrovali vyše 350 miest a obcí, ktoré prejavili záujem o dlhopisy VVS a stále čelia obrovskému záujmu akcionárov.

Výzva na navýšenie emisie

Možnosť registrácie bude napriek veľkému záujmu stále otvorená, a obce, ktoré sa nezaregistrovali hneď v prvý deň, verím, že nie sú bez šance. Akcionári teraz musia zvládnuť ešte schvaľovací proces v samosprávach a dúfam, že otázka kľúča, podľa akého budú obciam prideľované dlhopisy, vzhľadom na tento silný záujem, tiež nie je definitívne uzavretá,“ dodala.

Rozhovory s akcionármi podľa člena predstavenstva VVS a člena správnej rady Klubu akcionárov VVS Daniela Krátkeho naznačovali, že záujem bude veľký, zaregistrovali tiež výzvu na navýšenie emisie, prípadne nájdenie spravodlivého kľúča na rozdelenie dlhopisov, aby bol uspokojený záujem všetkých akcionárov.

Benefitovať majú hlavne tí menší

Enormný záujem hneď v prvý deň tieto predpoklady potvrdzuje a je podľa Krátkeho zrejmé, že predstavenstvo sa touto témou bude musieť vážne zaoberať.

Ako člen správnej rady Klubu akcionárov budem presadzovať, aby boli uspokojení všetci záujemcovia, napríklad aj pomerne a nielen veľkí akcionári, pretože toto je program, na ktorom chceme, aby benefitovali hlavne tí menší. Nie je vylúčené ani navýšenie objemu emisie Dlhopisov VVS Voda spieva I., ktorú sme pôvodne chceli umiestniť 30 percentám našich akcionárov. Budeme o tom určite diskutovať v rámci našich orgánov,“ zhodnotil.

Celkový objem prvej emisie dlhopisov VVS je do 40 mil. eur. Menovitá hodnota jedného Dlhopisu Voda spieva I. je 13,28 eura. Splatnosť dlhopisu je 20 rokov. Fixný úrok 6 % p.a. bude majiteľom vyplácaný raz ročne.

Celá emisia dlhopisov je určená výlučne pre akcionárov VVS vlastniacich spolu maximálne 30 % podiel na základnom imaní vodární. Nebudú obchodované na žiadnej burze cenných papierov.

Klub akcionárov VVS je združením miest a obcí, ktoré sú akcionármi Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti a jej oficiálnym partnerom. Klub v súčasnosti zastupuje 72 % akcionárov VVS, s podielom viac ako 51 % na základnom imaní VVS. Východoslovenská vodárenská spoločnosť sa venuje výrobe a distribúcii pitnej a úžitkovej vody, prevádzke kanalizácií a čistiarní odpadových vôd a s tým súvisiacim servisným službám. S viac ako 2 000 zamestnancami je jedným z najväčších zamestnávateľov na východnom Slovensku.

Viac k témam: Akcie, Firemné dlhopisy, mestá a obce
Zdroj: SITA.sk – O dlhopisy Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti je obrovský záujem, zaregistrovala už vyše 350 miest a obcí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *