Home / SLOVENSKO / Najvyšší súd opäť zrušil termín zasadnutia, expolicajt Kučerka sa pred súd dostane asi až koncom júla

Najvyšší súd opäť zrušil termín zasadnutia, expolicajt Kučerka sa pred súd dostane asi až koncom júla

13.6.2023 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR opätovne zrušil termíny verejného zasadnutia v prípade expolicajta Mariána Kučerku. Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, zrušené sú termíny vytýčené na 15. a 29. júna a tiež 13. júla. V platnosti zatiaľ ostáva termín zasadnutia vytýčený na 27. júla.

Azyl v Bosne a Hercegovine

Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorý je neprávoplatne odsúdený za prijímanie úplatku, sa momentálne nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Dôvodom je podľa expolicajta to, že na Slovensku čelí nespravodlivému politickému procesu. Miestne orgány ho začiatkom februára zadržali, keďže je na neho vydaný európsky zatykač, sudca v Sarajeve ho však po výsluchu prepustil na slobodu.

Expolicajt sa opakovane nedostavil na zasadnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý mal rozhodnúť o jeho odvolaní proti neprávoplatnému odsúdeniu za prijímanie úplatku. Súd tak musel postupne odročiť alebo zrušiť už 12 termínov verejných zasadnutí. Marián Kučerka neúčasť ospravedlňoval zlým zdravotným stavom a následne azylovým konaním v Bosne a Hercegovine.

Proti verdiktu sa odvolal

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici uznal v marci minulého roku bývalého vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry za vinného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Zároveň mu uložil úhrnný trest 11 rokov väzenia so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, a tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad vo výmere jeden rok. Marián Kučerka, ktorého obvinili v rámci policajných akcií Očistec aj Judáš, sa proti verdiktu odvolal.

Viac k témam: Kauza Judáš, Kauza Očistec, prijímanie úplatku, Súdny proces, Súdy, zmena termínu
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd opäť zrušil termín zasadnutia, expolicajt Kučerka sa pred súd dostane asi až koncom júla © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Linka detskej istoty oslavuje Medzinárodný deň detských liniek, už 28 rokov poskytuje bezplatné poradenstvo

Linka je k dispozícii deťom, mládeži aj dospelým volajúcim v záujme detí nonstop, bezplatne, anonymne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *