Home / SVET / Zničenie priehrady Kachovka je najhoršia ekologická katastrofa v Európe od Černobyľu, niekoľko ľudí je nezvestných

Zničenie priehrady Kachovka je najhoršia ekologická katastrofa v Európe od Černobyľu, niekoľko ľudí je nezvestných

7.6.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že zničenie Kachovskej priehrady zanechalo „státisíce ľudí bez normálneho prístupu k pitnej vode“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vo vyhlásení zverejnenom na komunikačnej platforme Telegram Zelenskyj uviedol, že pred ruskou inváziou na Ukrajinu boli oba brehy rieky Dnipro domovom „najmenej 100-tisíc ľudí“, no od vypuknutia vojny tento počet klesol na „desaťtisíce“. Zničenie priehrady teraz podľa neho viedlo k ďalším evakuáciám z Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti.

Sedem ľudí je nezvestných

Šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin povedal, že v celej Chersonskej oblasti bolo evakuovaných viac ako 1 400 ľudí a na západnom brehu rieky bolo zaplavených viac ako 1 800 domov.

Rusmi dosadený zástupca v okupovanej časti Chersonskej oblasti tvrdil, že v súčasnosti je nezvestných sedem ľudí, zatiaľ čo ukrajinskí vojaci tvrdia, že boli svedkami, ako ruských vojakov zmietla záplavová voda. Podľa ukrajinského ministerstva obrany zomrelo v utorok po zničení priehrady 300 zvierat v zoo.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zničená priehrada Kachovka a záplavy (fotografie)

Najhoršia katastrofa od Černobyľu

Ako upozornil web Politico, námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Melnyk označil zničenie Kachovskej priehrady za „najhoršiu ekologickú katastrofu v Európe“ od havárie v Černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986. Rozsah vplyvov je obrovský – od premiestňovania ľudí po utopenie zvierat a znečistenie životného prostredia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Černobyl, Ekologická katastrofa, Evakuácia, Pitná voda, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, vodná nádrž Kachovka, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Zničenie priehrady Kachovka je najhoršia ekologická katastrofa v Európe od Černobyľu, niekoľko ľudí je nezvestných © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *