Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa oberá dôchodcov o vyššie penzie, tvrdí Nicholsonová a žiada ich prepočítanie

Sociálna poisťovňa oberá dôchodcov o vyššie penzie, tvrdí Nicholsonová a žiada ich prepočítanie

BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) – Sociálna poisťovňa podľa poslankyne NR SR za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej celé roky okráda invalidných dôchodcov o vyššie penzie. Ako uviedla na štvrtkovej tlačovej besede, podľa zákona o sociálnom poistení mala poisťovňa z vlastného podnetu prepočítať dôchodky invalidných penzistov, ktoré boli priznané do konca roka 2003.

Nový zákon o sociálnom poistení pritom podľa opozičnej poslankyne priniesol výhodnejší výpočet invalidných dôchodkov, keďže už neobmedzoval výšku zárobku, ktorá sa brala pri výpočte penzie do úvahy. „Mali byť takto prepočítané všetky invalidné dôchodky,“ upozornila.

Prepočet invalidných dôchodkov

V roku 2015 sa podľa Nicholsonovej na Sociálnu poisťovňu obrátilo päť invalidných dôchodcov so žiadosťou o prepočet výšky invalidnej penzie podľa zákona o sociálnom poistení. Poisťovňa týmto dôchodcom vyhovela. „V jednom prípade sa invalidný dôchodok jednej invalidnej dôchodkyne zvýšil o 200 eur mesačne,“ povedala.

Odporúčame:
Aktualizované: Danko reagoval na petíciu odborárov o stanovení maximálneho veku pre odchod do dôchodku

Takéto zvýšenie pritom tejto osobe podľa Nicholsonovej patrilo od roku 2006. „Minimálne v roku 2015, keď sa na ňu obrátilo päť invalidných dôchodcov, a žiadali prepočítať svoj invalidný dôchodok, minimálne vtedy mala Sociálna poisťovňa spozornieť a mala to urobiť plošne,“ uviedla.

Žaloba o náhradu škody

Liberálna poslankyňa preto vyzvala všetkých invalidných dôchodcov, ktorým bola invalidná penzia priznaná do roku 2003, aby Sociálnu poisťovňu požiadali o prepočet výšky svojej invalidnej penzie podľa zákona o sociálnom poistení. „Nevieme, koľkých ľudí sa to môže týkať,“ povedala Nicholsonová.

Odporúčame:
Priemerná výška doživotného dôchodku z 2. piliera bola 23,92 eura

Podľa nej sa to týka aj vdov a sirôt po invalidných dôchodcoch, ktorí takisto môžu požiadať o prepočet vdovských a sirotských dôchodkov vypočítaných z invalidných penzií. Ak by podľa Nicholsonovej nastal problém a Sociálna poisťovňa by týmto žiadostiam nevyhovela, ľudia sa môžu obrátiť na súd a žalovať poisťovňu o náhradu škody.

Viac k témam: invalidný dôchodok, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa oberá dôchodcov o vyššie penzie, tvrdí Nicholsonová a žiada ich prepočítanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kampaň na propagáciu Slovenska za štyri milióny eur využíva zábery z Ruska. Agentúra porušila zadanie, priznáva Raši (video)

Veronika Remišová tiež uviedla, že do kampane boli zo strany ministra v prípade tlačených a online médií zapojené jedine médiá finančnej skupiny Penta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *