Home / SVET / Rusko podľa Zelenského zablokovalo prístav v Pivdennom, zohráva zásadnú úlohu v svetovej potravinovej bezpečnosti

Rusko podľa Zelenského zablokovalo prístav v Pivdennom, zohráva zásadnú úlohu v svetovej potravinovej bezpečnosti

1.6.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že námorný prístav Pivdennyj je v súčasnosti prakticky zablokovaný, a ak sa Rusku bude naďalej tolerovať blokovanie plavby v Čiernom mori, potom by podobnými krokmi mohli trpieť aj ďalšie krajiny sveta. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Potravinová bezpečnosť

Svet vie, akú zásadnú úlohu zohráva náš námorný vývoz obilia z pohľadu svetovej potravinovej bezpečnosti. Vo všeobecnosti je bezpečnosť v Čiernom mori a účinnosť medzinárodného práva týkajúceho sa plavby celosvetovo dôležitým bezpečnostným faktorom,“ povedal Zelenskyj.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poznamenal taktiež, že z troch prístavov zahrnutých do čiernomorskej obilnej dohody je námorný prístav Pivdennyj prakticky zablokovaný. Nahromadilo sa tam viac ako jeden a pol milióna ton poľnohospodárskych produktov, najmä obilia, ktoré očakáva najmenej desať krajín.

Vyššie ceny

Zelenskyj uviedol, že medzi tieto krajiny patria Turecko, Egypt, Bangladéš a Čína. Zdôraznil, že čím menej potravín sa bude do týchto krajín dodávať, tým vyššie budú ceny potravín pre obyvateľstvo.

Blokáda jedného prístavu na Ukrajine vytvára mimoriadne vážne riziká pre rôzne krajiny. A to sú štáty, kde sa Rusko stále snaží využiť svoje vzťahy s nimi,“ podotkol Zelenskyj. Poďakoval tiež všetkým, ktorí pomáhajú Ukrajine zvýšiť bezpečnostný priestor v Čiernom mori a vyvíjajú tlak na Rusko, aby odblokovalo dodávky potravín.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Ceny potravín, Pivdennyj, Potraviny, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Rusko podľa Zelenského zablokovalo prístav v Pivdennom, zohráva zásadnú úlohu v svetovej potravinovej bezpečnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *