Home / SLOVENSKO / Premiér Ódor hovoril so Šimonytéovou o bezpečnosti a blížiacom sa samite NATO (foto)

Premiér Ódor hovoril so Šimonytéovou o bezpečnosti a blížiacom sa samite NATO (foto)

29.5.2023 (SITA.sk) – Bezpečnosť v regióne, vývoj vojny na Ukrajine a blížiaci sa samit NATO vo Vilniuse boli témou stretnutia predsedu vlády Ľudovíta Ódora s premiérkou Litvy Ingridou Šimonytéovou. Premiérka sa v pondelok zúčastnila na konferencii GLOBSEC 2023 v Bratislave, ktorá hostí vyše tisíc hostí zo 63 krajín.

Zahraničná politika Slovenska

Ódor ubezpečil Šimonytéovú, že nastavenie zahraničnej politiky Slovenska sa nemení ani po zmene vlády a naša krajina bude pokračovať v nastavenom kurze.

Zdôraznil, že je v našom záujme naďalej podporovať Ukrajinu nielen v obrane proti ruskej agresii, ale aj v integrácii do Európskej únie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Medzinárodná konferencia Globsec 2023 v Bratislave (fotografie)

„Okrem toho sme Ukrajine ochotní pomôcť aj pri zavádzaní reforiem. Pri vstupe do únie sme si týmito reformami museli prejsť,“ dodal Ódor.

Vstup Fínska a Švédska do NATO

S premiérkou hovorili aj o blížiacom sa samite NATO vo Vilniuse, od ktorého možno podľa Ódora očakávať posilnenie prítomnosti aliancie v našom regióne.

Na rokovaní sa dotkli aj témy rozšírenia NATO o Fínsko, čo bude podľa premiérky Litvy znamenať zvýšenú bezpečnosť pre pobaltské krajiny. „Spolu veríme, že do radov NATO čoskoro pribudne ďalšia krajina – Švédsko,“ poznamenal Ódor. Doplnil, že obe krajiny sú zástancami silnejšej spolupráce aj na pôde Európskej únie v oblasti obrany a bezpečnosti.

Šimonytéová ocenila, že Slovensko a Litva zdieľajú rovnaké hodnoty a vyzdvihla príspevok Slovenska k bezpečnosti celého regiónu. Podpora Ukrajiny je podľa nej najlepšou investíciou do našej vlastnej bezpečnosti a zároveň aj prevenciou ďalšej vojny v Európe.

Viac k témam: GLOBSEC 2023, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Summit NATO, Vstup Fínska do NATO, vstup Švédska do NATO
Zdroj: SITA.sk – Premiér Ódor hovoril so Šimonytéovou o bezpečnosti a blížiacom sa samite NATO (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini si nemyslí, že ľudia idú voliť podľa toho, či sa kandidáti dvadsaťkrát stretnú pred voľbami

Ivan Korčok považuje za dôležité, aby sa prezidentskí kandidáti stretávali v predvolebných diskusiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *