Home / SVET / Zadržaný reportér Gershkovich bude v Rusku vo vyšetrovacej väzbe do konca augusta

Zadržaný reportér Gershkovich bude v Rusku vo vyšetrovacej väzbe do konca augusta

23.5.2023 (SITA.sk) – Ruský súd predĺžil reportérovi Wall Street Journalu Evanovi Gershkovichovi vyšetrovaciu väzbu o tri mesiace do 30. augusta. V utorok o tom informovali ruské tlačové agentúry.

Dvojmesačná vyšetrovacia väzba

Gershkovicha zatkli 29. marca v Jekaterinburgu a odvtedy ho v Moskve držali v dvojmesačnej vyšetrovacej väzbe. FSB ho obvinila zo snahy získať tajné informácie o ruskej továrni na zbrane.

Gershkovich je prvý reportér amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže.

Odvolanie súd zamietol

Američan sa v 18. apríla dostavil na pojednávanie, aby sa odvolal proti podmienkam svojho zadržania, pričom žiadal, aby jeho vyšetrovacia väzba bola v domácom väzení, a nie vo väzení. Moskovský mestský súd však jeho odvolanie zamietol.

Americké ministerstvo zahraničných vecí Gershkovicha označilo za neoprávnene zadržiavaného, čo zdôrazňuje vyhlásenia americkej vlády, podľa ktorých sú obvinenia novinára zo špionáže nepodložené a zároveň ju oprávňuje, aby preskúmala všetky možnosti na dosiahnutie jeho prepustenia.

Viac k témam: Novinár, Súdy, zadržanie reportéra
Zdroj: SITA.sk – Zadržaný reportér Gershkovich bude v Rusku vo vyšetrovacej väzbe do konca augusta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *