Home / SLOVENSKO / Čaputová ocenila schopnosť samospráv ťahať za jeden koniec povrazu. Nasledujúce dni vraj môžu priniesť úľavu (foto)

Čaputová ocenila schopnosť samospráv ťahať za jeden koniec povrazu. Nasledujúce dni vraj môžu priniesť úľavu (foto)

23.5.2023 (SITA.sk) – Samosprávy sú základným a veľmi dôležitým pilierom fungovania demokratického systému. Uviedla to v utorok prezidentka Zuzana Čaputová v úvode svojho vystúpenia na 34. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Za veľké pozitívum považuje racionálny a pragmatický prístup pri riešení problémov a schopnosť samospráv ťahať za jeden koniec povrazu. Podľa Zuzany Čaputovej je Slovensko z rozličných príčin v neštandardných podmienkach už od roku 2020.

„Ste stabilizačným pilierom demokracie a oporou, na ktorú sa môže štát v ťažkých chvíľach vždy spoľahnúť,“ uviedla prezidentka pred prítomnými zástupcami samospráv.

Nasledujúce dni môžu priniesť úľavu

Samosprávy podľa Čaputovej právom očakávajú, že pre štát budú partnerom v komunikácii a nie iba vykonávateľom jeho vôle. Zuzana Čaputová, naopak, zase očakáva, že nasledujúce dni môžu priniesť úľavu, pretože vláda odborníkov s nimi bude komunikovať partnersky, odborne a pragmaticky. O to totiž požiadala nového premiéra Ľudovíta Ódora na ich poslednom stretnutí a vie, že má dohodnuté stretnutie s predstaviteľmi samospráv.

„Môžem si iba priať, aby vláda, ktorá vzíde už z predčasných volieb, bez ohľadu na svoje politické zafarbenie rozumela samosprávam, aby komunikovala s nimi a aby našla politickú vôľu,“ povedala ďalej hlava štátu.

Ocenila krok ZMOS-u

Čaputová predstaviteľom ZMOS prisľúbila, že bude s maximálnou opatrnosťou a dôslednosťou posudzovať všetky zákony, ktoré jej ešte prídu na stôl od súčasného parlamentu, a najmä tie, ktoré by bez odbornej diskusie a pripomienkového konania menili samosprávne kompetencie alebo ďalej znižovali jej príjmy nezodpovednými a populistickými návrhmi.

„Tak isto si prajem, aby sa nám podarilo udržať verejnú diskusiu na civilizovanej a kultúrnej úrovni. V tomto smere veľmi oceňujem krok ZMOS, ktorý sa pridal k iniciatíve Bez hejtu,“ uviedla ďalej Čaputová.

Rastúca hladina nenávisti vo verejnom priestore podľa hlavy štátu odrádza mnohých kvalitných ľudí od toho, aby sa verejne angažovali, a komunálnym politikom odoberá aj drahocenný čas a energiu, ktorú potrebujú na službu verejnosti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Čaputová vystúpila 34. rokovaní snemu ZMOS (fotografie)

Silné samosprávy znamenajú funkčný štát

Prezidentka v závere uviedla, že od predstaviteľov samospráv očakáva, že ľuďom poskytnú pocit istoty, bezpečia a komfortu v podobe dobre fungujúcich služieb.

„Len silné samosprávy znamenajú funkčný štát, preto sa v rámci svojich možností budem zasadzovať za to, aby vaše záujmy boli v maximálnej miere rešpektované, lebo vaše záujmy sú záujmy našich občanov,“ skonštatovala na záver Zuzana Čaputová.

Viac k témam: Prezidentka SR, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk – Čaputová ocenila schopnosť samospráv ťahať za jeden koniec povrazu. Nasledujúce dni vraj môžu priniesť úľavu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *