Home / EKONOMIKA / Aj po predĺžení obilnej dohody Rusi blokujú flotilu prichádzajúcu do prístavu Pivdennyj, trvá to už takmer mesiac

Aj po predĺžení obilnej dohody Rusi blokujú flotilu prichádzajúcu do prístavu Pivdennyj, trvá to už takmer mesiac

21.5.2023 (SITA.sk) – Rusko už takmer mesiac blokuje flotilu lodí prichádzajúcu do najväčšieho prístavu v rámci dohody o vývoze obilia po Čiernom mori. Na Facebooku o tom informoval tlačový odbor ukrajinského ministerstva rozvoja spoločenstiev, územia a infraštruktúry.

„Je potrebné poznamenať, že aj po obnovení dohody Ruská federácia naďalej blokuje flotilu prichádzajúcu do najhlbšieho morského prístavu na juhu Ukrajiny v Pivdennom. V súčasnosti je prevádzka tohto prístavu pozastavená z dôvodu nedostatku flotily,“ uviedlo ministerstvo.

Nekontrolujú a neregistrujú lode

Podľa Ukrajincov ruská strana neustále jednostranne odmieta kontrolovať a registrovať lode smerujúce do spomenutého prístavu bez vysvetlenia dôvodov. V piatok boli skontrolované tri lode, ktoré idú naložiť tovar do prístavov v Odese a Čornomorsku.

„Ruská delegácia súhlasila v sobotu s vykonaním siedmich kontrol prichádzajúcej flotily do prístavov Odesa a Čornomorsk, ale vykonala len dve. Všetky kontroly pre prístav Pivdennyj Rusko opäť vymazalo z registračného zoznamu a plánu kontrol,“ dodalo ukrajinské ministerstvo, ktoré uviedlo, že Rusi v týchto praktikách pokračovali aj v nedeľu, pričom do Pivdenného neprišla žiadna loď z plánovaných štyroch.

„Takúto deštruktívnu politiku vykonáva agresorská krajina už takmer mesiac, od 29. apríla,“ poznamenali Ukrajinci.

V súčasnosti sa podľa nich v Pivdennom nachádza viac ako 1,5 milióna ton poľnohospodárskych produktov pre desať krajín sveta vrátane štátov z Afriky a Ázie. Tie musí odviezť dovedna 26 lodí, ktoré však naďalej čakajú na kontrolu v teritoriálnych vodách Turecka.

Dohodnuté podmienky neplatia

Ukrajinská strana sa obrátila na partnerov dohody, aby tento problém vyriešili, keďže nepúšťanie lodí do prístavu Pivdennyj je dôkazom toho, že dohoda o obilí nefunguje za podmienok podpísaných všetkými stranami.

Rusko tento týždeň súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilia po Čiernom mori o ďalšie dva mesiace. Nová dohoda platí do 18. júla.

Dohodu, ktorá umožnila Ukrajine vyvážať obilie po Čiernom mori a zmierniť tak globálnu potravinovú krízu zhoršenú ruskou vojnou, sprostredkovali vlani v lete Turecko a OSN.

Podľa Európskej komisie predstavuje Ukrajina 10 % svetového trhu s pšenicou, 15 % trhu s kukuricou a 13 % trhu s jačmeňom. Je tiež kľúčovým globálnym „hráčom“ na trhu so slnečnicovým olejom.

Viac k témam: Pivdennyj, rusko-ukrajinský konflikt, vývoz obilia
Zdroj: SITA.sk – Aj po predĺžení obilnej dohody Rusi blokujú flotilu prichádzajúcu do prístavu Pivdennyj, trvá to už takmer mesiac © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *