Home / SVET / Rusi získali kontrolu nad ukrajinským Bachmutom, potvrdil Zelenskyj. Z mesta zostali len trosky

Rusi získali kontrolu nad ukrajinským Bachmutom, potvrdil Zelenskyj. Z mesta zostali len trosky

21.5.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu priznal, že Rusko prevzalo kontrolu nad mestom Bachmut v Doneckej oblasti po krvavej osemmesačnej bitke.

Potvrdil tak sobotňajšie slová šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina o dobytí Bachmutu, z ktorého však zostali už len trosky.

Bachmut zostal len v srdciach

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina stratila pozície v meste, v ktorom však v skutočnosti po ruských útokoch už nič nezostalo.

„Musíte pochopiť, že tam nič nie je. Všetko zničili,“ povedal o Rusoch a dodal: „Pre dnešok je Bachmut len v našich srdciach. Na tomto mieste nič nie je.“

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zelenskyj hovoril po boku amerického prezidenta Joea Bidena na samite skupiny G7 v japonskej Hirošime.

Ukrajinská armáda predtým odmietla Prigožinove tvrdenia s tým, že o Bachmut sa naďalej bojuje, predovšetkým na západnom okraji mesta.

Aký má dobytie mesta význam

Zelenskyj v marcovom rozhovore pre agentúru AP zdôraznil dôležitosť obrany Bachmutu a povedal, že jeho pád by mohol Rusku pomôcť získať medzinárodnú podporu pre dohodu, ktorá by mohla vyžadovať, aby Kyjiv urobil neprijateľné kompromisy.

Analytici uviedli, že dobytie Bachmutu by bolo síce pre Ukrajinu ranou a poskytlo by Rusku určité taktické výhody, ale neukázalo by sa ako rozhodujúce pre výsledok vojny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Bachmut, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusi získali kontrolu nad ukrajinským Bachmutom, potvrdil Zelenskyj. Z mesta zostali len trosky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *