Home / SLOVENSKO / Fico nám podľa Kollára prejedol budúcnosť, podpredseda Demokratov skritizoval aj Remišovú

Fico nám podľa Kollára prejedol budúcnosť, podpredseda Demokratov skritizoval aj Remišovú

19.5.2023 (SITA.sk) – Podpredseda strany Demokrati Miroslav Kollár si myslí, že bývalá ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) mohla urobiť viac v oblasti čerpania eurofondov.

„Ja som od začiatku kritizoval Veroniku Remišovú, pretože mohlo sa urobiť oveľa viac v reforme verejnej správy – tam sa neurobilo vôbec nič. A áno, mohlo sa urobiť oveľa viac aj v čerpaní eurofondov a najmä v nastavení ich čerpania tak, aby sa v reáli tie peniaze dostali do samospráv,“ povedal Kollár v relácii Karty na stôl týždenníka Plus 7 dní.

Kollár dodal, že reforma verejnej správy je potrebná, viaceré kompetencie treba podľa neho decentralizovať a „rozpustiť do územia“.

Neriešené problémy samospráv

Dlhoročný bývalý ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák (Hlas-SD) v relácii vyčítal vláde Eduarda Hegera, že neriešila problémy, s ktorými sa potýkajú samosprávy.

„Rozdiel medzi tým, čo štát samosprávam zobral, a tým, čo dal na kompenzáciách pre mestá a obce, je tento rok 323 miliónov eur. To sú peniaze, o ktoré sú reálne v mínuse,“ poukázal Kaliňák.

Hlas-SD očakáva od úradníckej vlády, že bude „svietiť a kúriť“, stabilizuje spoločenskú situáciu a pripraví správu o stave Slovenska. „Chceme, aby povedala jasne, aké obrovské problémy tu zanechala po sebe vláda a ministri,“ podčiarkol Kaliňák.

Fico nám prejedol budúcnosť

Odobratie poverenia vláde a nástup úradníckej vlády zhodnotil slovami, že je to daň za politické experimenty neskúsených a nepripravených ľudí.

Kollár reagoval, že Igor Matovič (OĽaNO) vyhral voľby s 25 percentami, na čo nemal pripravených ľudí. Jedným dychom však dodal, že predseda strany Demokrati Eduard Heger má skúsenosti z vládnutia v časoch krízy a ministri za Demokratov patrili „k tej lepšej časti ministrov, čo napokon ukazujú aj prieskumy“.

Zároveň podčiarkol, že kým Heger vládol v kríze, strana Smeru-SD, v ktorej pôsobili aj dnešní predstavitelia Hlasu-SD, boli pri moci 12 rokov v časoch hojnosti.

Robert Fico nám prejedol budúcnosť. Teraz hovoríte, že v obciach nie sú vodovody, kanalizácia, ale na to boli eurofondy, a keby ich nerozkradli, tak Slovensko mohlo byť niekde úplne ďalej,“ myslí si Kollár.

500-tisíc dôchodcov na hranici chudoby

Vyzdvihol, že za posledný rok a pol prišli na Slovensko štyri veľké investície vrátane Volva za vyše miliardy eur.

Veľa sa podľa neho urobilo aj v oblasti zdravotníctva, kde je však zároveň modernizačný dlh za stovky miliónov eur z predošlých období. Spomenul opatrenia v oblasti rodinnej politiky, zvýšenie prídavku na dieťa a daňový bonus. „Dôchodcovia dostali desaťkrát viac ako za Fica a päťkrát viac ako za Pellegriniho,“ doplnil Kollár.

Michal Kaliňák mu kontroval, že vláda Eduarda Hegera nechala 500-tisíc dôchodcov na hranici chudoby. Vláda tiež podľa jeho slov navýšila dlh Slovenska o 24 miliárd eur.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Eurofondy, Podpredseda strany Demokrati, Predseda strany Hlas-SD, Predseda strany Za ľudí
Zdroj: SITA.sk – Fico nám podľa Kollára prejedol budúcnosť, podpredseda Demokratov skritizoval aj Remišovú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *