Home / EKONOMIKA / Narastanie dlhu Slovenska je podľa Ódora neúnosné. Ak neurobíme nič, je problém, tvrdí

Narastanie dlhu Slovenska je podľa Ódora neúnosné. Ak neurobíme nič, je problém, tvrdí

17.5.2023 (SITA.sk) – Súčasná úradnícka vláda zatiaľ stále ešte nespresnila konkrétne kroky, ako zostaví rozpočet a akou cestou bude konsolidovať verejné financie.

Plány na výdavky a príjmy

Nie je jasné, že to bude cesta vyšších daní. Predseda vlády Ľudovít Ódor v rámci stredajšej návštevy na ministerstve financií len skonštatoval, že musia urobiť plán tak na strane príjmov, ako aj na strane výdavkov.

Podľa jeho slov urobia všetko preto, aby bol priestor pre novú vládu, ktorá vzíde zo septembrových volieb, aby si vybrala z opatrení, ktoré preferuje. „Vláda si vyskladá rozpočet, ktorý je pre ňu prijateľný a reflektuje politické priority,“ povedal Ódor.

Je neúnosné, aby dlh narastal

V tomto roku sa očakáva 6-percentný deficit verejných financií. Podľa Ódora to je síce vysoké číslo a v rámci európskeho porovnania sme niekde na chvoste.

No nie je podľa neho ani tak problém mať 6-percentný deficit v jednom roku, ale je neúnosné, aby dlh ďalej narastal. Zároveň sa zapnú európske pravidlá a tak či tak s tým treba niečo urobiť.

„Navyše nás čaká aj starnutie populácie, čo každý rok pridáva k deficitu. Ak neurobíme nič, je problém,“ dodal Ódor.

Viac k témam: Minister financií SR, Premiér Slovenskej republiky, Štátny rozpočet, Úradnícka vláda, Verejné financie
Zdroj: SITA.sk – Narastanie dlhu Slovenska je podľa Ódora neúnosné. Ak neurobíme nič, je problém, tvrdí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *