Home / SVET / Taliansko aj Balkán zasiahli silné povodne, vyžiadali si už päť ľudských životov (video+foto)

Taliansko aj Balkán zasiahli silné povodne, vyžiadali si už päť ľudských životov (video+foto)

17.5.2023 (SITA.sk) – Severotalianske úrady varovali tamojších obyvateľov, aby pre hrozbu záplav išli na vyvýšené miesta. Povodne v Taliansku, ktoré udreli po dňoch silných dažďov, si podľa ministra civilnej ochrany Nella Musemeciho vyžiadali päť ľudských životov a viedli k evakuácii približne päťtisíc ľudí v 24 mestách.

Uzavretie mostov a ulíc

Starosta mesta Cesena Enzo Lattuca v stredu na sociálnej sieti Facebook vo videu varoval, že lejaky v regióne Emilia-Romagna by mohli viesť k druhému dňu záplav na rieke Savio a jej prítokoch.

Vyzval obyvateľov, aby sa premiestnili na vyššie poschodia ich domov, vyhýbali sa nízko položeným miestam a brehom rieky. Tiež oznámil uzavretie niekoľkých mostov a ulíc pre dopravu.

Námestníčka šéfa úradu civilnej ochrany Titti Postiglione uviedla, že záchranné operácie ľudí v núdzi sú obzvlášť náročné, keďže mnoho ciest je zaplavených a narušené sú aj mobilné služby.

V televízii Sky TG24 poznamenala, že povodňová zóna pokrýva rozsiahle územia v štyroch regiónoch, ktoré do doterajších lejakov trápilo dlhé sucho.

Núdzová pomoc

V okolí miest Bologna a Ravenna sú aj v stredu zastavené niektoré regionálne vlakové linky, na ďalších miestach sú výrazné meškania, informovala štátna železničná spoločnosť.

Premiérka Giorgia Meloni sa vyjadrila, že vláda monitoruje situáciu a je pripravená schváliť núdzovú pomoc.

Povodne na Balkáne

Dažde spôsobili povodne aj na Balkáne. Rozvodnená rieka Una zaplavila časti severného Chorvátska a severozápadu Bosny a Hercegoviny, kde úrady vyhlásili výnimočný stav. Starosta bosnianskeho mesta Bosanska Krupa Armin Halitović pre vysielateľa N1 povedal, že tam majú „apokalypsu“ a už „nemôžu rátať zaplavené budovy“.

V Chorvátsku stovky vojakov a záchranných tímov pokračujú v rozdávaní potravín a ďalších nevyhnutných vecí ľuďom v povodňami zasiahnutých oblastiach, ktorí sú izolovaní v ich domoch. Zatiaľ odtiaľ nehlásia žiadne obete.

Vo východnom Slovinsku zase hlásia desiatky zosuvov pôdy, ktoré ohrozili domy a infraštruktúru.

Viac k témam: Povodne, Silný dážď, Talianska premiérka
Zdroj: SITA.sk – Taliansko aj Balkán zasiahli silné povodne, vyžiadali si už päť ľudských životov (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *