Home / SVET / Litva navrhuje postaviť konanie Ruska na Ukrajine na úroveň zločinov nacistického Nemecka a Sovietskeho zväzu

Litva navrhuje postaviť konanie Ruska na Ukrajine na úroveň zločinov nacistického Nemecka a Sovietskeho zväzu

11.5.2023 (SITA.sk) – Šesť konzervatívnych poslancov litovského parlamentu navrhuje, aby sa činy Ruska na Ukrajine klasifikovali rovnako ako zločiny Sovietskeho zväzu a nacistického Nemecka. Referuje o tom web lrt.lt.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zákonodarcovia navrhujú pridať slovo „Rusko“ do článku litovského trestného zákona, ktorý stanovuje trestnú zodpovednosť za verejné schvaľovanie medzinárodných zločinov, zločinov Sovietskeho zväzu alebo nacistického Nemecka, za ich popieranie alebo hrubú bagatelizáciu.

Cieľom návrhu zákona je zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť pre jednotlivcov, ktorí verejne schvaľujú alebo popierajú alebo hrubo bagatelizujú agresiu spáchanú/páchanú Ruskom proti Ukrajinskej republike a okupáciu jej území (vrátane Krymu),“ uvádza sa vo vyhlásení.

V súčasnosti sa verejné schvaľovanie medzinárodných zločinov, zločinov Sovietskeho zväzu alebo nacistického Nemecka, ich popieranie alebo hrubé bagatelizovanie trestá pokutou, obmedzením slobody, zatknutím alebo odňatím slobody až na dva roky.

Viac k témam: Konzervatívna strana, Návrh zákona, rusko-ukrajinský konflikt, Trestný zákon, vojenské zločiny
Zdroj: SITA.sk – Litva navrhuje postaviť konanie Ruska na Ukrajine na úroveň zločinov nacistického Nemecka a Sovietskeho zväzu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecká polícia zatkla dvoch mužov z dôvodu špionáže pre Rusko, plánovali sabotáže s cieľom podkopať pomoc Ukrajine

Muži boli zatknutí v stredu v bavorskom meste Bayreuth, uviedla spolková prokuratúra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *