Home / SVET / Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie

9.5.2023 (SITA.sk) – Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú Kremľu obchádzať rozsiahle sankcie, ktoré Únia uvalila na Moskvu po vypuknutí vojny na Ukrajine. Referuje o tom web euronews.com.

Mimoriadne zložitá situácia

Bude si to vyžadovať uplatnenie extrateritoriality, spornej právnej zásady, ktorá môže EÚ umožniť sankcionovať subjekty, ktoré nespadajú do jej jurisdikcie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tento radikálny krok je poháňaný naliehavou potrebou zlepšiť presadzovanie a zakročiť proti obchádzaniu, čo je mimoriadne zložitá úloha po desiatich kolách sankcií, ktoré pokrývajú bezprecedentnú škálu ekonomických sektorov a produktov, ako sú mikročipy, nákladné autá, bankovky, chemikálie či luxusné kabelky.

Implementácia sankcií

Návrh z dielne Európskej komisie zaslali v piatok členským štátom a očakáva sa, že o ňom budú ďalej diskutovať veľvyslanci na stredajšom stretnutí.

„Tento balík sa zameriava na implementáciu sankcií, ich účinnosť a spôsob, ako zabrániť ich obchádzaniu, ako aj na tovar, na ktorý sa vzťahuje zákaz vývozu do Ruska, a má zabrániť tomu tomu, aby sa tento tovar dostal do Ruska a jeho vojensko-priemyselného komplexu,“ povedal hovorca Európskej komisie, ktorý potvrdil správy z médií.

Brusel je čoraz viac znepokojený výrazným nárastom exportu tovarov vyrobených v EÚ do krajín južného Kaukazu a stredoázijských štátov, ktoré sú podozrivé z toho, že ich ďalej posúvajú do Ruska. Sledovaný je aj export EÚ do Číny a Iránu, ako aj obchodné výmeny s Tureckom.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie, Sankcie proti Rusku
Zdroj: SITA.sk – Európska únia ide radikálne zasiahnuť voči firmám a krajinám, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať sankcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *