Home / SVET / Ukrajinci obvinili Rusov z použitia fosforových zbraní, zverejnili zábery z dronu (video)

Ukrajinci obvinili Rusov z použitia fosforových zbraní, zverejnili zábery z dronu (video)

6.5.2023 (SITA.sk) – Ukrajina obvinila Rusko, že pri útokoch v obliehanom meste Bachmut používa muníciu s fosforom. Ukrajinská armáda zverejnila zábery z dronu, na ktorých možno vidieť požiar a zrejme padajúci biely fosfor.

Zbrane s bielym fosforom nie sú zakázané, ale ich použitie v civilných oblastiach je považované za vojnový zločin, pripomína spravodajský portál BBC.

Pochybná strategická hodnota Bachmutu

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísalo, že útok fosforom sa zameral na „neokupované oblasti Bachmutu so zápalnou muníciou“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Velenie špeciálnych síl zas uviedlo, že ruské sily pokračujú v ničení mesta. Nie je jasné, kedy sa spomenutý údajný útok odohral.

Not enough shells, but more than enough phosphorus.
Ruscists are shelling unoccupied areas of Bakhmut with incendiary ammunition.
They will burn in Hell.

? @SOF_UKR pic.twitter.com/7oqNTumJ34— Defense of Ukraine (@DefenceU) May 5, 2023

Rusko sa snaží dobyť Bachmut niekoľko mesiacov, napriek jeho pochybnej strategickej hodnote. Západní predstavitelia odhadujú, že pri bojoch o mesto prišlo o tisícky bojovníkov.

Látka je mimoriadne lepkavá

Biely fosfor vytvára jasné oblaky dymu a rýchlo šíriace sa požiare, ktoré je ťažké uhasiť. Rusko čelí obvineniam, že ho počas vojny na Ukrajine použilo niekoľkokrát, vrátane obliehania Mariupoľa na začiatku konfliktu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) upozorňuje, že biely fosfor je „notoricky známy pre závažnosť popálenín, ktoré spôsobuje“. Horí s teplotou 800 stupňov Celzia a dokáže spôsobiť extrémne popáleniny. Látka je mimoriadne lepkavá, ťažko sa odstraňuje a po odstránení obväzov sa dokáže znova vznietiť.

Rusko je signatárom Dohovoru o určitých konvenčných zbraniach, ktorý zakazuje používanie zápalných zbraní – a teda tých, ktorých účelom je vznietiť sa, v civilných oblastiach. HRW však upozorňuje, že biely fosfor nespadá pod dohovor, pretože jeho primárny účel je „vytvoriť dymovú clonu na skrytie vojenských operácií“.

Viac k témam: Bachmut, biely fosfor, Mariupoľ, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinci obvinili Rusov z použitia fosforových zbraní, zverejnili zábery z dronu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *