Home / SVET / Stiahnutie Wagnerovcov z Bachmutu by mohlo byť „zlomovým bodom“, tvrdí Ukrajina

Stiahnutie Wagnerovcov z Bachmutu by mohlo byť „zlomovým bodom“, tvrdí Ukrajina

5.5.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 5. mája, 16:19

Rozhodnutie žoldnierskej Wagnerovej skupiny stiahnuť sa na budúcu stredu z Bachmutu by mohlo byť „zlomovým bodom“ v bojoch o toto východoukrajinské mesto. V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal hovorca ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

Ak nezmenia svoju logiku a nedokážu doplniť zásoby, myslím si, že to možno považovať za zlomový bod v boji o Bachmut. Títo (Wagnerovci) sú kľúčovou silou, ktorá bojovala o Bachmut. Deväť mesiacov tam mali väčšinu času monopol,“ povedal Čerevatyj.

Spor o dodávky munície

Dôvodom stiahnutia sa Wagnerovcov je spor s ruským ministerstvom obrany o dodávky munície a veľké personálne straty. Mecenáš skupiny Jevgenij Prigožin uviedol, že jeho sily súhlasili so zotrvaním v Bachmute do 10. mája, aby Rusko mohlo v utorok osláviť Deň víťazstva. Následne podľa neho odovzdajú pozície príslušníkom ruskej armády a stiahnu sa do logistických centier.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Čerevatyj tvrdí, že „neuveriteľné straty“ si Wagnerovci spôsobili sami, pretože „sa správali hlúpo a neustále útočili na ľudí“ a Prigožin chce odísť, pretože Wagnerovci sú v Bachmute blízko k zničeniu.

Vysoké straty Wagnerovcov

Ak budú straty Wagnerovcov naďalej také vysoké ako doteraz, sto alebo viac ľudí denne, a nebudú vedieť nájsť spôsob, ako doplniť svoj personál, Wagnerovci budú pri Bachmute zničení,“ povedal Čerevatyj a dodal, že „veľká väčšina“ zo 137 ruských vojakov zabitých v oblasti Bachmutu počas ostatného dňa boli žoldnieri z Wagnerovej skupiny.

Práve preto chce Prigožin odísť alebo sa pokúsi odísť, pretože ak bude táto dynamika pokračovať, je to otázka týždňov,“ poznamenal Čerevatyj a podotkol, že Prigožin „klamal“ o nedostatku munície pre svojich bojovníkov.

Čerevatyj povedal, že očakáva, že počet útokov proti ukrajinským silám v Bachmute sa zníži, ak Wagnerovci odídu, pretože bežné ruské sily by neboli schopné „plytvať personálom“ tak ako Wagnerovci.

Zničené muničné sklady

Ukrajinské ozbrojené sily v piatok tiež zničili v smere na Bachmut muničné sklady žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na námestníčku ukrajinského ministra obrany Hannu Maľarovú.

„Naši bojovníci zničili muničné sklady Wagnerovcov. Používame všetky prostriedky na neutralizáciu nepriateľa,“ uviedla Maľarová. Predtým taktiež oznámila, že ruské sily sa snažia dobyť Bachmut do 9. mája, keď v Rusku oslavujú Deň víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne. Z tohto dôvodu okupanti sťahujú do Bachmutu ďalších Wagnerovcov z iných smerov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Bachmut, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Stiahnutie Wagnerovcov z Bachmutu by mohlo byť „zlomovým bodom“, tvrdí Ukrajina © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *