Home / SVET / Bývalého lídra extrémistickej skupiny Proud Boys a jeho komplicov uznali pre útok na Kapitol vinnými zo sprisahania

Bývalého lídra extrémistickej skupiny Proud Boys a jeho komplicov uznali pre útok na Kapitol vinnými zo sprisahania

4.5.2023 (SITA.sk) – Bývalého lídra americkej krajne pravicovej extrémistickej skupiny Proud Boys a ďalších troch členov uznali vinnými v súvislosti s útokom na Kapitol z januára 2021.

Porota vo Washingtone D.C. uznala Enriqueho Tarria vinným z protištátneho sprisahania, marenia potvrdenia volebného víťazstva prezidenta Joea Bidena v Kongrese, marenia výkonu polície, ako aj z dvoch ďalších obvinení zo sprisahania.

Tarrio organizoval a riadil útok

Zbavila ho však obvinenia z napadnutia, ktoré vychádzalo od spoluobžalovaného, ktorý ukradol policajtovi štít. Z protištátneho sprisahania uznali vinnými aj Ethana Nordeana, Josepha Biggsa a Zacharyho Rehla.

V prípade piateho obvineného z protištátneho sprisahania, Dominica Pezzolu, porota ešte nedospela k jednomyseľnému verdiktu a sudca jej nariadil, aby o tom naďalej rokovala.

Tarrio síce 6. januára 2021 nebol vo Washingtone, keď násilnosti vypukli, no prokuratúra uviedla, že zorganizoval a riadil útok skupiny.

V deň útoku rozobrali barikády

Proud Boys sa podľa obvinenia stretávali a komunikovali cez šifrované správy a niekoľko dní plánovali útok. V daný deň potom rozobrali barikády, ktoré mali chrániť Kapitol a zmobilizovali a viedli dav do budovy.

Uznanie štvorice vinnými z protištátneho sprisahania je pre americké ministerstvo spravodlivosti dôležitý míľnik.

Rezortu sa tak už podarilo zaistiť takéto verdikty proti vodcom dvoch veľkých extrémistických skupín, ktoré mali podľa prokurátorov v úmysle udržať Bidena mimo Bieleho domu za každú cenu. Druhou skupinou sú Oath Keepers.

Za protištátne sprisahanie hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Viac k témam: Násilnosti v Kapitole, Proud Boys, sprisahanie, útok na Kapitol
Zdroj: SITA.sk – Bývalého lídra extrémistickej skupiny Proud Boys a jeho komplicov uznali pre útok na Kapitol vinnými zo sprisahania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *