Home / SVET / Údajný útok dronmi na Kremeľ podľa ISW Rusko zinscenovalo. Mohol to byť pokus dostať vojnu domov, tvrdia analytici

Údajný útok dronmi na Kremeľ podľa ISW Rusko zinscenovalo. Mohol to byť pokus dostať vojnu domov, tvrdia analytici

4.5.2023 (SITA.sk) – Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) je presvedčený, že Rusko „pravdepodobne zinscenovalo“ údajný ukrajinský útok dronmi na Kremeľ.

Pôda pre širšiu mobilizáciu

Podľa analytikov to mohol byť pokus „dostať vojnu domov“ a prípadne tak pripraviť pôdu pre širšiu mobilizáciu. Informuje o tom portál Euronews.

Moskva v stredu informovala, že zmarila ukrajinský pokus o atentát na ruského vodcu Vladimira Putina a avizovala odvetu za údajný „teroristický útok“. Ukrajina to však poprela.

Americkí analytici si myslia, že za incidentom stojí samotné Rusko, a označili ho za pokus priblížiť vojnu ruskému publiku a vytvoriť podmienky pre širšiu mobilizáciu spoločnosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Viaceré ukazovatele naznačujú, že úder bol vedený interne a cielene zinscenovaný,“ uviedlo ISW v správe zverejnenej vo štvrtok.

Spochybnenie príbehu Moskvy

Zábery údajného útoku, ktoré kolujú na sociálnych médiách, ukazujú explóziu dronu pri vlajkovom stožiari na kremeľskom Senátnom paláci a dvoch neidentifikovaných ľudí, ktorí lezú na budovu. Rusko informovalo, že Putinovi sa nič nestalo a v čase údajného pokusu o atentát nebol v Kremli.

Iní bezpečnostní experti tiež spochybnili príbeh prezentovaný Moskvou, pričom niektorí naznačili, že ho mohli zinscenovať pre medzinárodné publikum, pochybujúc o tom, prečo by Rusko chcelo, aby si jeho vlastní ľudia mysleli, že až do poslednej chvíle nedokáže zničiť malý dron.

„Mám zopár vážnych otázok,“ napísal bývalý švédsky premiér Carl Bildt. „Je to skutočne realistické – ak bol dron z veľkej diaľky – že nedokázala zasiahnuť žiadna protivzdušná obrana až kým nebol až priamo nad samotným Kremľom?,“ dodal.

Posilnenie protivzdušnej obrany

ISW tiež vo svojej správe poznamenal, že Rusko nedávno posilnilo domácu protivzdušnú obranu, vrátane Moskvy.

„Je preto extrémne nepravdepodobné, že by dva drony mohli preniknúť viacerými vrstvami protivzdušnej obrany a explodovať alebo byť zostrelené priamo nad srdcom Kremľa spôsobom, aký nám poskytli veľkolepé zábery pekne zachytené kamerou,“ uviedli analytici.

Dodali, že „okamžitá, koherentná a koordinovaná reakcia Kremľa“ naznačuje, že útok bol vnútorne pripravený tak, aby jeho zamýšľané politické účinky prevážili nad zahanbením.

Účasť Ukrajiny na údajnom útoku odmietol aj prezident Volodymyr Zelenskyj. „Bojujeme na našom území, bránime naše dediny a naše mestá. Neútočíme na Putina alebo Moskvu. Na to nemáme dosť zbraní,“ povedal počas návštevy Fínska.

Podobne sa vyjadril aj jeho poradca Mychajlo Podoľak. „Neútočíme na Kremeľ, pretože to v prvom rade nevyrieši žiadne vojenské problémy. Absolútne. A z pohľadu prípravy našich útočných opatrení je to mimoriadne nevýhodné,“ uviedol.

Zároveň poukázal na to, že by to umožnilo Rusku ospravedlniť masívne útoky na ukrajinské mestá, civilné obyvateľstvo a infraštruktúru.

Nezverejnili žiadne ďalšie dôkazy

Biely dom v reakcii uviedol, že nemôže „potvrdiť pravosť“ správ Ruska, že zmarilo nočný útok ukrajinských dronov na Kremeľ.

Ruské úrady tvrdia, že útok sa stal počas noci, no nezverejnili žiadne ďalšie dôkazy, ktoré by to potvrdili ani nevysvetlili, prečo trvalo viac ako 12 hodín, kým o incidente informovali.

Úlomky z dronov podľa vyhlásenia na webstránke Kremľa spadli na pozemok sídla ruského prezidenta, ale nespôsobili žiadne škody.

Na videozázname zverejnenom v noci na miestnom moskovskom spravodajskom kanáli na komunikačnej platforme Telegram, ktorý natočili z druhej strany rieky, vidieť dym stúpajúci nad budovami.

Podľa popisu videa obyvatelia neďalekého bytového domu nahlásili, že okolo 2:30 miestneho času počuli rany a videli dym. Euronews upozorňuje, že video nedokázal overiť.

Správy o údajnom útoku vyvolali v Rusku okamžité výzvy prokremeľských predstaviteľov na atentáty na vysokých predstaviteľov Ukrajiny.

Viac k témam: Ruský prezident, Švédsky premiér, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Údajný útok dronmi na Kremeľ podľa ISW Rusko zinscenovalo. Mohol to byť pokus dostať vojnu domov, tvrdia analytici © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *