Home / SVET / Na Kremeľ dronmi nezaútočili Ukrajinci, ale militantná skupina (video)

Na Kremeľ dronmi nezaútočili Ukrajinci, ale militantná skupina (video)

4.5.2023 (SITA.sk) – Útok bezpilotných lietadiel na Kremeľ má na svedomí ruská militantná skupina, nie ukrajinská armáda. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to niekdajší poslanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý vystupuje proti súčasnej ruskej vláde.

Ponomariov žije v exile

V rozhovore pre CNN Ponomariov povedal, že „je to jedna z ruských partizánskych skupín“. „Viac nemôžem povedať, keďže sa k zodpovednosti ešte verejne neprihlásili,“ podotkol.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ponomariov momentálne žije v exile na Ukrajine a v Poľsku. Bol jediným ruským poslancom, ktorý v roku 2014 hlasoval proti nezákonnej anexii Krymu, a odvtedy je podľa ruských úradov zaradený na zoznam osôb podozrivých z terorizmu.

KREMLIN DRONE ATTACK

– Russia says two Ukrainian drones attacked Kremlin overnight

– Drones downed with no victims or material damage to the Kremlin

– Moscow says it was a terrorist attack and attempt on Putin’s life

– Russia says it reserves right to respond when and how it… pic.twitter.com/loZA6c3Fvd— The Spectator Index (@spectatorindex) May 3, 2023

Kto sú členovia skupiny?

Podľa Ponomariova sú členmi partizánskej skupiny v Rusku zvyčajne „mladí, študenti, obyvatelia veľkých miest“, pričom operujú v približne 40 mestách po celom Rusku. Poznamenal, že každá skupina má svoje vlastné zameranie, napríklad železničné sabotáže, hackerské útoky a podobne.

„To, čo Putin ‚predáva‘ národu a najmä elitám, je pocit nezraniteľnosti a bezpečnosti. A partizáni ničia oboje. V skutočnosti hovoria, že vojna je tu a vy nie ste v bezpečí,“ povedal Ponomariov.

Rusko obvinilo zo spomenutého útoku bezpilotných lietadiel Ukrajinu, no Kyjev kategoricky odmietol účasť na útoku. „Neútočíme na Kremeľ, pretože to v prvom rade nevyrieši žiadne vojenské problémy. Absolútne. A z pohľadu prípravy našich útočných opatrení je to mimoriadne nevýhodné,“ vyjadril sa poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Viac k témam: Kremeľ, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Na Kremeľ dronmi nezaútočili Ukrajinci, ale militantná skupina (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *