Home / SLOVENSKO / Káčer: Novinári sú naším hlasom a zaslúžia si ochranu, demokracia nemôže fungovať bez slobodných médií

Káčer: Novinári sú naším hlasom a zaslúžia si ochranu, demokracia nemôže fungovať bez slobodných médií

3.5.2023 (SITA.sk) – Novinári sú naším hlasom, bez nich by bol svet miestom plným prehliadania korupcie, porušovania práv a nespravodlivosti. Uviedol to v stredu dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.

Káčer opätovne potvrdil záväzok chrániť bezpečnosť novinárov a vyzval spoločnosť, aby si význam slobodných médií ako piliera demokracie pripomínala nielen v tento deň.

Útoky na novinárov

„V posledných rokoch sme boli svedkami alarmujúceho nárastu útokov na novinárky a novinárov, porušovania slobody tlače a cenzúry na celom svete. Žiaľ, aj minulý týždeň sa rozšírili rady mŕtvych žurnalistov, keď po streľbe ruských ostreľovačov pri Chersone zomrel ukrajinský novinár Bohdan Bitik a jeho taliansky kolega Corrado Zunino utrpel zranenia,“ upozornil šéf slovenskej diplomacie.

Káčer zároveň pripomenul nedávny prípad ruského novinára Vladimira Kara-Murzu, ktorý za svoj protivojnový postoj dostal trest 25 rokov väzenia. Takéto konanie, podľa Káčera ohrozuje nielen fyzickú bezpečnosť pracovníkov v médiách, ale aj slobodu prejavu a právo verejnosti na slobodný prístup k pravdivým informáciám.

Slobodné a pluralitné médiá

Demokracia a sebavedomá občianska spoločnosť podľa ministra nemôže fungovať bez slobodných a pluralitných médií, ktoré sú zároveň jedným z kľúčových nástrojov boja proti dezinformáciám.

„Odsudzujem akékoľvek zastrašovanie a útoky voči novinárom a považujem za dôležité, aby mala podpora slobody médií a bezpečnosti žurnalistov naďalej silné miesto v našej zahraničnej politike,“ dodal Rastislav Káčer, ktorého ministerstvo sa dlhodobo venuje podpore slobody tlače a ochrany novinárov.

Viac k témam: Dezinformácie, Minister zahraničných vecí, Ochrana novinárov, Sloboda tlače
Zdroj: SITA.sk – Káčer: Novinári sú naším hlasom a zaslúžia si ochranu, demokracia nemôže fungovať bez slobodných médií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

5 tipov na knihy o ochrane prírody, ktoré sa oplatí prečítať

Marec je už tradične ideálnym časom na ponorenie sa do sveta literatúry. Máte aj vy chuť začítať sa do dobrej knihy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *