Home / SVET / Kremeľ odmieta americké odhady o 100-tisíc ruských obetiach na Ukrajine, skutočné čísla vraj zverejnia včas

Kremeľ odmieta americké odhady o 100-tisíc ruských obetiach na Ukrajine, skutočné čísla vraj zverejnia včas

2.5.2023 (SITA.sk) – Moskva odmieta americké odhady o 100-tisíc ruských obetiach na Ukrajine od decembra minulého roka. V telefonáte pre spravodajskú televíziu CNN to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Washington nemá absolútne žiadny spôsob, ako poskytnúť správne čísla, a takto by sa s tým malo zaobchádzať. Musíte sa zamerať na čísla, ktoré (ruské) ministerstvo obrany zverejní včas,“ povedal Peskov.

Vysoké straty od decembra

Biely dom odhaduje, že Rusko od decembra utrpelo vo vojne na Ukrajine 100-tisíc obetí, vrátane viac ako 20-tisíc mŕtvych, po tom ako ukrajinské sily zadržali ťažký útok ruských síl na východe Ukrajiny.

V pondelok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby s tým, že takmer polovicu zabitých tvoria bojovníci zo žoldnierskej Vagnerovej skupiny, pričom mnohí z nich sú trestanci prepustení z väzenia, aby sa pridali do bojov.

Kremeľ údaje nezverejňuje

Ruské ministerstvo obrany nezverejnilo aktualizácie o obetiach od septembra minulého roka, keď ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že zahynulo 5 937 ruských vojakov.

Šojgu v utorok povedal, že „napriek bezprecedentnej vojenskej pomoci západných krajín utrpel nepriateľ značné straty“ a Ukrajinci „len za ostatný mesiac stratili viac ako 15-tisíc ľudí“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vagnerovci
Zdroj: SITA.sk – Kremeľ odmieta americké odhady o 100-tisíc ruských obetiach na Ukrajine, skutočné čísla vraj zverejnia včas © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusko zaútočilo raketami na čiernomorský prístav Pivdennyj, potvrdil prezident Zelenskyj

Na mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli to potvrdil Volodymyr Zelenskyj.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *