Home / SLOVENSKO / Regióny a mestá majú podľa Drobu významnú úlohu pri digitálnej a socio-ekonomickej transformácií 

Regióny a mestá majú podľa Drobu významnú úlohu pri digitálnej a socio-ekonomickej transformácií 

2.5.2023 (SITA.sk) – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba sa v piatok 28. apríla zúčastnil na externom zasadnutí predsedníctva Európskeho výboru regiónov (EVR) vo švédskej Kirune, ktorá je jedným z najsevernejšie položených miest EÚ.

Ekologická a digitálna transformácia

Ako informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman, zasadnutie sa uskutočnilo na pozvanie Švédskej národnej delegácie v EVR v kontexte švédskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Hlavnými témami zasadnutia boli výzvy a príležitosti spojené s ekologickou a digitálnou transformáciou, najmä v odľahlých oblastiach, a potreba zabezpečenia spravodlivej socio-ekonomickej transformácie.

„Švédsky arktický región je priekopníkom a zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní ekologickej transformácie Európy vďaka svojim iniciatívam v oblasti vývoja ocele bez fosílnych palív, ekologickej ťažby a výroby batérií, ktoré prispievajú k dosiahnutiu udržateľnej budúcnosti,“ uviedla Forman.

Členovia EVR v rámci študijnej exkurzie navštívili miestnu baňu spoločnosti LKAB.

Udržateľný cestovný ruch

„LKAB je jednou z najväčších firiem sveta ťažiacich železnú rudu a ďalšie kritické suroviny, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri prechode k energeticky odolnejšej a udržateľnejšej budúcnosti,“ vysvetlila Forman.

Členovia Predsedníctva navštívili tiež Ľadový hotel, kde sa dozvedeli viac o udržateľnom cestovnom ruchu v arktickej oblasti. Spoznali aj vesmírne centrum Esrange, kde diskutovali o vesmírnom priemysle a regionálnych inováciách.

Verejné zasadnutie Predsedníctva EVR otvoril švédsky minister verejnej správy Erik Slottner. Diskutovali o spravodlivom prechode a socio-ekonomickej transformácii v odľahlých oblastiach. Témou bola aj otázka zamestnanosti v odľahlých regiónoch a dopad ekologickej transformácie na trh práce.

Regióny a mestá

„V tejto súvislosti bol zdôraznený význam lokálneho priemyslu, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v stratégiách udržateľnosti, a potreba zapájania mladých ľudí pri dosahovaní miestneho udržateľného rozvoja,“ spresnila Forman.

„Regióny a mestá majú v rámci ekologickej, digitálnej a socio-ekonomickej transformácie významnú úlohu. Kohézna politika EÚ v rámci tejto transformácie preto musí reflektovať miestne potreby a špecifiká územia,“ zdôraznil predseda BSK Juraj Droba.

Výsledkom zasadnutia predsedníctva EVR vo švédskej Kirune bolo prijatie Kirunskej deklarácie, v ktorej EVR vyzýva na ekologickú, spravodlivú a férovú transformáciu vo všetkých Európskych regiónoch, vrátane odľahlých oblastí.

Viac k témam: Ekológia, Kirunská deklarácia
Zdroj: SITA.sk – Regióny a mestá majú podľa Drobu významnú úlohu pri digitálnej a socio-ekonomickej transformácií  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *