Home / EKONOMIKA / Staráte sa o ťažko zdravotne postihnuté dieťa? Žiadosť o príspevok na opatrovanie si už môžete podať skôr

Staráte sa o ťažko zdravotne postihnuté dieťa? Žiadosť o príspevok na opatrovanie si už môžete podať skôr

1.5.2023 (SITA.sk) – Osoby starajúce sa o ťažko zdravotne postihnuté dieťa budú môcť od mája požiadať o príspevok na opatrovanie ešte pred tým, ako toto dieťa dovŕši šesť rokov veku, najskôr však tri mesiace pred ukončením rodičovskej dovolenky.

Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia od skupiny poslancov NR SR za hnutie OĽaNO, ktorá nadobúda účinnosť od 1. mája tohto roka.

Plynulý prechod

Rodiny s ťažko zdravotne postihnutými deťmi tak budú môcť plynule prejsť z poberania rodičovského príspevku na príspevok na opatrovanie.

Do konca apríla bolo možné osobe s ťažkým zdravotným postihnutím vypracovať komplexný lekársky posudok na priznanie peňažného príspevku na opatrovanie až po ukončení rodičovskej dovolenky, teda až po dovŕšení šiesteho roku veku dieťaťa.

Obdobie neistoty

Podľa predkladateľov to však vytvára neistotu a v období, kým je dokončené posúdenie, rodina zostáva bez finančnej podpory, čo môže trvať dva až tri mesiace.

Podľa schválenej novely zákona môže rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím požiadať o príspevok vopred, ešte v období trvania rodičovskej dovolenky, pričom príspevok na opatrovanie mu bude štát vyplácať až po ukončení rodičovskej dovolenky.

Viac k témam: Príspevok na opatrovanie
Zdroj: SITA.sk – Staráte sa o ťažko zdravotne postihnuté dieťa? Žiadosť o príspevok na opatrovanie si už môžete podať skôr © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *