Home / SLOVENSKO / Šéfovia najvyšších súdov V4 diskutovali o výbere sudcov a význame asistentov, dôležitý je najmä ľudský prvok

Šéfovia najvyšších súdov V4 diskutovali o výbere sudcov a význame asistentov, dôležitý je najmä ľudský prvok

28.4.2023 (SITA.sk) – Význam súdnych asistentov ako aj spôsob výberu sudcov najvyšších súdov boli témami stretnutia predsedov najvyšších súdov Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Zorganizoval ho šéf Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta pri príležitosti predsedníctva SR vo Vyšehradskej skupine (V4).

Cieľ spoločného kolokvia

Ako ďalej informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, cieľom spoločného kolokvia bolo vymeniť si skúsenosti a spoznať osvedčené postupy pri riešení aktuálnych výziev súdnictva v každej z krajín V4.

Témami kolokvia boli „Odborná podpora sudcu – asistenti, ich výber a postavenie v justičnom systéme“ a „Výber sudcu najvyššieho súdu – kariérny postup alebo otvorená súťaž všetkých právnických povolaní?“, teda témy, ktoré vedenie Najvyššieho súdu SR považuje z hľadiska budúceho smerovania a napredovania súdnictva za kľúčové, a to najmä s dôrazom na vytváranie kvalitného personálneho substrátu,“ povedala Važanová.

Osoba samotného sudcu

Doplnila, že rozhodovanie podľa názoru vedenia NS SR nie je podmienené len správnym nastavením legislatívy, ale predovšetkým ľudským prvkom, ktorým je osoba samotného sudcu, ako aj jeho asistenta.

Pokiaľ ide o výber sudcov, podľa podpredsedníčky NS SR Andrei Moravčíkovej musí dobrý sudca v sebe integrovať kombináciu vedomostí, zručností a osobnostných vlastností.

Okrem vynikajúcich právnych znalostí, schopnosti analyticky a kriticky myslieť je podľa nej tiež nevyhnutná silná etická a morálna výbava.

Andrea Moravčíková rovnako pripustila, že neexistuje jeden „najlepšímodel výberu sudcov najvyšších súdov. Existuje však podľa nej niekoľko spoločných zásad, ktoré sa považujú za dôležité pri výbere sudcov, a to otvorený transparentný výber na základe kvalifikácie, skúseností a kompetencií, nie na základe politických alebo iných hľadísk s akcentovaním ich nezávislosti,“ zdôraznila Važanová.

Súdni asistenti

Čo sa týka súdnych asistentov, podľa šéfa NS SR Šikutu je navýšenie ich počtu najlepším spôsobom, ako skrátiť dĺžku súdneho konania.

Ich prácu považuje z pohľadu dlhoročného sudcu s medzinárodnými skúsenosťami za nenahraditeľnú,“ povedala Važanová.

Dodala, že ide o koncepčnú a systémovú prácu pri výkone súdnictva, analýzu podaní doručených súdu a vypracovanie odborných stanovísk k týmto podaniam, prípravu písomných rozhodnutí či sledovanie a skúmanie judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, Súdneho dvora Európskej únie a ústavného súdu.

Viac k témam: Asistent, Justícia, Predseda Najvyššieho súdu SR, Súdy, Summit V4, V4 Visegrádska štvorka, Výber sudcov
Zdroj: SITA.sk – Šéfovia najvyšších súdov V4 diskutovali o výbere sudcov a význame asistentov, dôležitý je najmä ľudský prvok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *