Home / SVET / Čína rešpektuje suverenitu bývalých sovietskych štátov. Krym bol ruský od začiatku, tvrdí diplomat

Čína rešpektuje suverenitu bývalých sovietskych štátov. Krym bol ruský od začiatku, tvrdí diplomat

24.4.2023 (SITA.sk) – Čína rešpektuje suverénne postavenie bývalých krajín Sovietskeho zväzu, uviedla v pondelok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Bývalé sovietske krajiny

Toto vyjadrenie nasledovalo po tom, ako čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Ša-jie vyvolal kontroverziu, keď v televíznom rozhovore povedal, že bývalé sovietske krajiny vrátane pobaltských štátov nemajú účinný štatút v medzinárodnom práve, pričom konkrétne argumentoval tým, že „neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by ich štatútu dala obsah“.

„Po rozpade Sovietskeho zväzu bola Čína jednou z prvých krajín, ktoré nadviazali diplomatické styky s dotknutými krajinami. Od nadviazania diplomatických vzťahov s týmito krajinami sa Čína pri rozvíjaní priateľských a kooperatívnych bilaterálnych vzťahov vždy držala zásad vzájomnej žiadosti a rovnosti,“ vyjadrila sa Mao na pondelkovom brífingu.

Zdôraznila, že to, čo povedala, predstavuje oficiálny názor čínskej vlády. Na otázky týkajúce sa Luových názorov sa priamo nevyjadrila.

Dodala tiež, že Čína rešpektuje zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť všetkých krajín a presadzuje ciele a zásady Charty OSN.

Ruská invázia

CNN však pripomína, že Peking naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu alebo vyzvať Moskvu, aby stiahla svoje vojská a miesto toho apeluje na „všetky strany“ a obviňuje Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO). Okrem toho tiež pokračuje v prehlbovaní diplomatických a ekonomických väzieb s Moskvou.

Lu vyslovil poznámky zjavne popierajúce suverenitu krajín, ktoré sa stali nezávislými štátmi a členmi OSN po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, v reakcii na odpoveď na otázku, či je Krym, ktorý Rusko v roku 2014 nezákonne anektovalo, súčasťou Ukrajiny.

Odpoveď na túto otázku podľa neho závisí od toho „ako vidíte problém“ a „nie je to také jednoduché“. Čínsky diplomat tiež povedal, že Krym „bol ruský na začiatku“, no nešpecifikoval, čo myslí začiatkom.

Predvolanie čínskeho veľvyslanca

Voči týmto poznámkam sa ohradili a žiadali od Pekingu odpovede predstavitelia Litvy, Lotyšska, Ukrajiny, Francúzska a Európskej únie a estónske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že si v súvislosti s vyjadreniami predvolá čínskeho veľvyslanca v krajine.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell okrem iného konštatoval, že „EÚ sa môže len domnievať, že tieto vyhlásenia nepredstavujú oficiálnu politiku Číny“.

Viac k témam: Charta OSN, Krym, Veľvyslanec, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Čína rešpektuje suverenitu bývalých sovietskych štátov. Krym bol ruský od začiatku, tvrdí diplomat © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *