Home / SLOVENSKO / Borell vymenoval Katarínu Mathernovú na funkciu vedúcej delegácie EÚ na Ukrajine, podľa Káčera je to jedna z najdôležitejších ambasád

Borell vymenoval Katarínu Mathernovú na funkciu vedúcej delegácie EÚ na Ukrajine, podľa Káčera je to jedna z najdôležitejších ambasád

20.4.2023 (SITA.sk) – Katarína Mathernová obsadí funkciu vedúcej delegácie Európskej únie (EÚ) na Ukrajine. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell podľa nášho dočasne povereného ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislava Káčera vymenoval Slovenku Katarínu Mathernovú na jednu z najdôležitejších ambasád EÚ.

Vedúca delegácie EÚ

Na poste v Kyjeve nahradí estónskeho diplomata Mattiho Maasikasa. Informuje o tom v tlačovej správe Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Katarína Mathernová sa ujme funkcie vedúcej delegácie EÚ na Ukrajine v historicky významnom, no v mimoriadne náročnom období,“ skonštatoval Káčer a dodal, že vďaka bohatým odborným a pracovným skúsenostiam, ale i osobnostným kvalitám, má Katarína Mathernová tie najlepšie predpoklady pre úspešné zvládnutie tejto dôležitej misie.

Káčer víta, že podobný názor zdieľa aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, ktorý Mathernovú vymenoval, a tiež aj členské štáty EÚ, ktoré jej kandidatúru vo výberovom procese podporili.

Zástupkyňa generálneho riaditeľa

Katarína Mathernová doteraz pôsobila vo funkcii zástupkyne generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení.

Hlavnou súčasťou jej doterajšej agendy bolo rozvíjanie vzťahov EÚ práve s krajinami Východného partnerstva, vrátane Ukrajiny.

V minulosti pôsobila ako vedúca podpornej skupiny pre Ukrajinu, ako zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre regionálnu politiku, a tiež ako poradkyňa vo Svetovej banke.

Viac k témam: Ambasáda EÚ, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Borell vymenoval Katarínu Mathernovú na funkciu vedúcej delegácie EÚ na Ukrajine, podľa Káčera je to jedna z najdôležitejších ambasád © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *