Home / SVET / Ruský súd zamietol odvolanie kritika Kremľa Jašina proti odsúdeniu na osem a pol roka väzenia

Ruský súd zamietol odvolanie kritika Kremľa Jašina proti odsúdeniu na osem a pol roka väzenia

19.4.2023 (SITA.sk) – Moskovský mestský súd v stredu zamietol odvolanie popredného predstaviteľa ruskej opozície Iľju Jašina a potvrdil jeho odsúdenie na osem a pol roka väzenia za diskreditáciu ruskej armády. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Blízkeho spojenca uväzneného odporcu režimu Alexeja Navaľného uznali za vinného zo šírenia „nepravdivých informácií“ o vojne na Ukrajine, čo poprel a odvolal sa.

Súd odvolanie kritika Kremľa zamietol

Súd však podľa oficiálneho vyhlásenia tlačovej služby „potvrdil rozsudok moskovského Meščanského okresného súdu z 12. septembra 2022 proti bývalému mestskému poslancovi Iľjovi Jašinovi, ktorý bol uznaný vinným zo spáchania trestného činu podľa odseku ‚d‘ časti 2 článku 207.3 Trestného zákonníka Ruskej federácie“.

Jašin sa pred súdom vyjadril, že sa previnil tým, že si „splnil povinnosť ruského politika a vlastenca a povedal pravdu o tejto vojne, najmä o zločinoch, ktoré spáchali Putinove vojská v meste Buča“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine: Buča (fotografie)

Politicky motivované obvinenia

Jašina, ktorý je jedným z mála kritikov, čo zostali v Rusku v čase intenzívneho záťahu proti disentu, zatkli v júli. Obvinili ho zo šírenia falošných informácií o armáde, čo je novým trestným činom odvtedy, ako ruský vodca Vladimir Putin poslal armádu na Ukrajinu.

Obvinenia voči opozičníkovi súviseli s jeho videom na platforme YouTube, v ktorom hovorí o vraždení Ukrajincov v Buči pri Kyjeve. Jašin obvinenia odmietol ako politicky motivované. Poznamenal taktiež, že vo videu citoval ruské oficiálne zdroje spolu s ukrajinskými vyhláseniami, aby svojim divákom poskytol objektívny pohľad.

Zamietnutie Jašinovho odvolania prichádza po tom, ako ďalšieho prominentného kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu odsúdili na 25 rokov väzenia za to, že kritizoval vojnu na Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Buča, disidenti, Diskreditácia, Odsúdenie, rusko-ukrajinský konflikt, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Ruský súd zamietol odvolanie kritika Kremľa Jašina proti odsúdeniu na osem a pol roka väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *