Home / EKONOMIKA / Nezamestnanosť na Slovensku sa znížila na 5,61 percenta, najviac klesla v troch krajoch (video)

Nezamestnanosť na Slovensku sa znížila na 5,61 percenta, najviac klesla v troch krajoch (video)

19.4.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 19. apríla 10:26

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v marci tohto roka medzimesačne znížila o 0,15 percentuálneho bodu na 5,61 percenta. Na tlačovej besede to uviedol dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Pokles vo všetkých kategóriách

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU), ktorý je od začiatku tohto roka novým hlavným ukazovateľom o nezamestnanosti na Slovensku, v marci medzimesačne klesol o 0,11 percentuálneho bodu na 4,29 percenta.

„Najviac klesol počet nezamestnaných v troch krajoch, kde je nezamestnanosť najvyššia, v Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji,“ povedal.

V marci sa podľa Krajniaka zrýchlil pokles nezamestnanosti vo všetkých kategóriách znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Nezamestnanosť sa v minulom mesiaci najviac znížila v okresoch Svidník, Sabinov a Vranov nad Topľou, a to o 0,32 až 0,42 percentuálneho bodu.

Sme na predkrízovej úrovni

Miera nezamestnanosti však od začiatku tohto roka klesá vo všetkých krajoch na Slovensku. V marci tohto roka úrady práce podľa Krajniaka evidovali 156,9 tisíca disponibilných nezamestnaných, ktorí môžu okamžite nastúpiť do práce.

V marci minulého roka pritom išlo o 180,3 tisíca disponibilných uchádzačov o prácu. „V počte nezamestnaných sme na predkrízovej úrovni,“ povedal minister. Počet dlhodobo nezamestnaných sa v minulom mesiaci znížil na 73-tisíc.

Pozitívny vývoj je aj pri počte nezamestnaných vo veku do 29 rokov. V marci tohto roka ich bolo takmer 39-tisíc. „Ich počet sa dostal na podobne nízku úroveň, ako bola naposledy v roku 2019,“ upozornil šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Za posledných jedenásť rokov je podľa neho počet nezamestnaných vo veku do 29 rokov na historickom minime. Úrady práce pre mladých uchádzačov o prácu realizujú národný projekt s názvom Prax pre mladých.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Nezamestnanosť, Nezamestnanosť v SR
Zdroj: SITA.sk – Nezamestnanosť na Slovensku sa znížila na 5,61 percenta, najviac klesla v troch krajoch (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *