Home / EKONOMIKA / Sme rodina chce od septembra dotácie na obedy aj pre 11-tisíc žiakov osemročných gymnázií

Sme rodina chce od septembra dotácie na obedy aj pre 11-tisíc žiakov osemročných gymnázií

19.4.2023 (SITA.sk) – Nárok na štátnu dotáciu na stravu by malo mať od septembra tohto roka aj približne 11-tisíc žiakov prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý do parlamentu predložili poslanci NR SR za hnutie Sme rodina. Finančný vplyv legislatívneho návrhu je podľa nich zabezpečený z rozpočtu kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí.

Zrovnoprávnenie študentov

Zavedenie dotácie aj pre žiakov osemročných gymnázií si do konca tohto roka vyžiada 101,2 tisíca eur a v ďalších rokoch 303,6 tisíca eur ročne. Novela zákona má zrovnoprávniť deti, ktoré chodia na základnú školu a deti, ktoré študujú na osemročných gymnáziách a sú v rovnakom veku.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Od začiatku mája sa opätovne zavedie plošná štátna dotácia na obedy pre deti v materských a základných školách. Na každý obed dieťaťa v poslednom ročníku materskej školy štát prispeje sumou 1,40 eura, na obed žiaka prvého stupňa na základnej škole sumou 2,10 eura a na obed žiaka druhého stupňa na základnej škole sumou 2,30 eura.

Bez vplyvu na daňový bonus

Plošné dotácie na stravu pritom nebudú mať vplyv na čerpanie daňového bonusu na dieťa. Rodič dieťaťa musí o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni.

Dotáciu na stravu do konca apríla štát poskytuje v sume 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej škole a odobralo obed.

Dotáciu však v súčasnosti nevypláca plošne na všetky deti. Smeruje len na obedy pre deti z rodín v hmotnej núdzi alebo pre deti v materských a základných školách, v ktorých je v hmotnej núdzi najmenej polovica detí.

Viac k témam: Obedy pre školákov, Štátna dotácia
Zdroj: SITA.sk – Sme rodina chce od septembra dotácie na obedy aj pre 11-tisíc žiakov osemročných gymnázií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *