Home / SVET / Europarlament a Rada EÚ snahou o zníženie závislosti od Ázie dosiahli predbežnú dohodu na výrobu čipov

Europarlament a Rada EÚ snahou o zníženie závislosti od Ázie dosiahli predbežnú dohodu na výrobu čipov

18.4.2023 (SITA.sk) – Európsky parlament a Rada Európskej únie (EÚ) dosiahli predbežnú politickú dohodu o pláne na posilnenie výroby čipov. Akt EÚ o čipoch spája verejné a súkromné prostriedky a umožňuje štátnu pomoc na naštartovanie masívnych investícií do zariadení na výrobu polovodičov. Na tento účel by mal zmobilizovať 43 miliárd eur.

Prepojí výskum aj dizajn

„Akt o čipoch stavia Európu do prvej línie špičkových technológií, ktoré sú nevyhnutné pre náš zelené a digitálne prechody,“ vyjadrila sa v tejto súvislosti švédska ministerka priemyslu Ebba Busch, ktorej krajina má momentálne predsedníctvo v Rade EÚ.

Akt EÚ o čipoch prepojí výskum, dizajn a testovanie a bude koordinovať únijné a vnútroštátne investície. Jeho cieľom je pomôcť rozvoju polovodičového priemyslu, aby sa globálny trhový podiel bloku vo výrobe čipov mohol do roku 2030 zdvojnásobiť na 20 %.

Väčšina celosvetovej výroby

Únia sa snaží znížiť závislosť od Ázie, ktorá predstavuje väčšinu celosvetovej výroby polovodičov. Ako však ukázala pandémia COVID-19, keď narušenie dodávateľského reťazca viedlo k rozšírenému nedostatku áut, smartfónov a zdravotníckych zariadení, táto závislosť predstavuje zraniteľnosť.

Podobné úsilie vynakladajú aj Spojené štáty, ktoré tiež predstavili svoj vlastný zákon o čipoch v hodnote 52 miliárd dolárov.

Viac k témam: Čipy, Investície, Štátna pomoc, Švédska ministerka
Zdroj: SITA.sk – Europarlament a Rada EÚ snahou o zníženie závislosti od Ázie dosiahli predbežnú dohodu na výrobu čipov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *